2020.05.28., csütörtök , Emil,Csanád

Hírek

2015. december 12. szombat • 12:22

Mezőhegyes: itt a beígért határozat a mintagazdaságokról

A magyar mezőgazdaságban működnek olyan gazdaságok és intézmények, amelyek értékteremtő munkája indokolttá teszi mintagazdaságként történő kijelölésüket - ezzel indokolja a kormány a pénteki Magyar Közlönyben megjelent határozatát a mintagazdaságok létrehozásának feltételeiről.


fotó : origo.hu

Az a cél, hogy végrehajtsuk a Földet a gazdáknak programot az országban mindenhol  Mezőhegyes térségében is – lehetővé téve, hogy a termőföldek egy részét a helyben lakó magyar földművesek megvásárolhassák – áll az FM közleményében. Lázár János kiemelte, hogy kormány Mezőhegyes jövőjét nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségűnek tartja, ezért példaértékű fejlesztést is indít a térségben. A területek nagyobb részén, 3500–4000 hektáron mintagazdaságként újjáalapítja a nagy hagyományokkal rendelkező ménesbirtokot. Ennek a munkának a koordinálására a kormány miniszteri biztost nevez ki.

A pénteken a Magyar Közlönyben megjelent a bejelentés jogi háttereként szolgáló határozat is. Eszerint a mintagazdaságokat a földművelésügyi miniszter javaslata alapján a kormány jelöli ki, a kijelölés részleteit a földművelésügyi miniszternek kell kidolgoznia.

A rendelet szerint mintagazdaság lehet magántulajdonú gazdálkodó szervezet, valamint állami ménesgazdaság is. A magántulajdonú mintagazdaság állami és nem állami földön egyaránt gazdálkodhat.

A határozat felsorolja azokat a feltételeket, amelyek mindegyikének meg kell felelnie a gazdaságnak ahhoz, hogy mintagazdasággá válhasson. A feltételek közé tartozik például az, hogy közvetlenül vagy egységes irányítás alatt álló vállalatcsoport tagjaként - a hosszú távú gazdasági fejlesztés megalapozása érdekében - stratégiai megállapodást kössön a kormánnyal. Szerepel a feltételek között az is, hogy átlátható szervezetnek minősüljön, vegyen részt tudományos, kutatás-fejlesztési tevékenységben, továbbá kapcsolódjon be a közép- és a felsőfokú agrárszakmai oktatás legalább egy szintjébe.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.