2022.05.28., szombat , Emil, Csanád

Hírek

2020. május 20. szerda • 15:33

Mi a helyzet a szabad pálinkafőzéssel?

A koronavírus-járvány számos témát zárójelbe tett az Európai Unióban, a Magyar Nemzet információja szerint ez történt a szabad – vagyis adómentes – pálinkafőzés ügyével is. Információnk szerint jelenleg nem szerepel az uniós döntéshozók napirendjén olyan érdemi támogatással bíró kezdeményezés, amely közösség-szerte garantálná akárcsak kisebb mennyiségű párlat köztehermentes elkészítését is.

Pedig nagyon is létezik igény a szabad pálinkafőzésre. Nagyjából egy éve Szlovénia vetette fel, hogy bizonyos mennyiségig adómentessé tehetné az Európai Unió a pálinkafőzést. A kezdeményezéshez a magyar kormány azonnal csatlakozott, és dolgozott ki javaslatot, amely szerint bárki száz liter tömény italt állíthatna elő évente közteher megfizetése nélkül. Az adómentesség – az akkori magyar elképzelés szerint – az otthoni főzésre ugyanúgy vonatkozott volna, mint arra a helyzetre, ha valaki bérfőzdébe viszi a cefréjét. A változtatás Közép-Európából érdemi támogatásra számíthatott, ám bizonyos nyugati, északi országok nem hajlottak a szabálymódosításra. Így az nem is válhatott valóra - írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

– A magyar kormány nem tett le az adómentes pálinkafőzés szabadságáról – nyilatkozta lapunknak még az év elején a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András úgy vélekedett: a házi párlatkészítés Magyarországon régi időkre nyúlik vissza, a pálinkafőzés része lett a magyar életmódnak, hagyományoknak, identitásnak. Hozzáfűzte azt is, hogy ma ez ügyben alacsony adóterheket ismer a magyar szabályozás, de a kabinet ezeket is szeretné eltörölni. Az államtitkár úgy vélekedett: a szabad, adómentes párlatkészítés lehetősége az Európai Unióban mindenkit megillethetne.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.