2021.05.06., csütörtök , Ivett, Frida

Hírek

2020. április 20. hétfő • 09:49

Mi azt javasoljuk a gazdáknak, hogy a növényeik önvédelmét támogassák!

Az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatójával, Daoda Zoltánnal beszélgettünk a karantén helyzet adta speciális körülményekről, amelyet az igazgató úr zökkenőmentesnek írt le. Szóba került az innováció fontossága, nemzetközi kitekintést is kaptunk, valamint egy felajánlásról is szólt, ami a vírus elleni védekezésben segítené az egészségügyi intézményeket.

- Hogy áll az Agro.Bio ebben a karanténos helyzetben? Működik-e a kiszállítás? Van-e készletet a gazdák felé. Tőlem sokan kérdezik, hogy lehet-e még vásárolni a különböző import forgalmazóknál, egy kicsit beszéljünk kezdetként erről a kérdéskörről…

- Igazából erre az évre is úgy készültünk föl, mint az összes többire, tehát ebből a szempontból nincsen semmiféle hátráltató tényezőnk. A kiszállítás gyakorlatilag napi szinten folyamatosan zajlik.

- Idén 20 éves a vállalkozásuk, és 20 év az, amióta ismerjük egymást. Nekem nagy tisztesség, hogy rengeteg projektben együtt voltunk, vagyunk, és remélem leszünk is. Az Év Agrárember díj több kiírásában a Fenntartható gazdálkodás kategóriatámogatója volt az Agro.Bio. A fenntartható gazdálkodást azonban nem csak e díj során helyezik előtérbe. Hogyan tudnak segíteni a termékeitekkel a gazdálkodóknak a fenntartható gazdálkodásban?

- A termékportfóliónkat, főleg a mikrobiológiai termékeinket illetően, igyekeztünk és ezentúl is igyekezni fogunk úgy összeállítani, hogy a termőtalajban szereplő valamennyi mikroorganizmust – már persze, amit lehet és érdemes - valamilyen formában megjelentessük a palettánkban. Annak idején a talajbaktériumokkal indultunk. Ezt követte egy mikorrihiza gomba, aztán a talajalga, illetve egy trichoderma gomba. Alga, gomba, baktérium, tehát minden olyan szereplő fellelhető, amelyik fontos és különböző tudományos kísérletek, megfigyelések, tapasztalatok is alátámasztják, hogy érdemes velük foglalkozni.

A számuk jelentősen, akár nagyságrendekkel is csökkent a szántóföldi növénytermesztésben, s a visszapótlásáról gondoskodnunk kell. Az elmúlt szűk húsz évben drasztikusan lecsökkent a szerves trágya kijuttatása. A visszapótlás, ez a körfolyamat megszakadt. Illetve a különböző nem okszerű, túlzott kémiai szerhasználat szintén degradálta a mikroorganizmusoknak nemcsak a létszámát, hanem a diverzitását is.

Nagyon sok faj szegényedett vagy tűnt el, s ezeket minden évben, akár a vetés előtt, vagy a betakarítást követően fel kell frissíteni. Azon túl, hogy a tápanyag-utánpótlásban is jelentős makroelemeket, nitrogént, foszfort, káliumot tudunk helyettesíteni, a szükséges és kijuttatott műtárgya hasznosulását is jelentősen tudják javítani a talajbaktériumok, az algák vagy a gombák. Tehát amikor azt mondjuk, hogy több hatóanyagot kell egy növénynek biztosítani, akkor nem feltétlen az a legjobb és fenntartható megoldás, hogy egy vagy két mázsával több kémiai hatóanyagot juttatunk ki, hanem a már kijuttatott jó minőségű, akár hazai gyártású műtárgya hasznosulását tudjuk 30-40 százalékról, akár 70-80 százalékra fölhozni. Az elmúlt 20 évben ezt a hatékonyságot folyamatosan vizsgáljuk, rengeteg adat van a birtokunkban.

- Személy szerint nagyon szeretem azt, ha a különböző termék előállítók a termékeiket nagyon látványos kísérletekben mutatják be a gazdáknak. Az Agro.Bio ebben jeleskedik. Nem tudok ugyan pontos statisztikát, de megkockáztatom, hogy az egyik legrégebben kísérletező és bemutató hazai cég. És nem csak a hazai piacról kell szólnunk, hiszen külföldön is megtalálhatóak a termékek. Hogy áll a hazai és hogy áll összehasonlításban a külföldi mikrobiológiai piac?

- Ha a termékeknek a választékából szeretnék kiindulni, akkor azt kell mondanom, hogy nagyon jó. Magyarországon a gyártói és a felhasználói oldal is erős. Szerencsére sok saját gyártású, hazai termékről beszélhetünk, amik között nagyon sok jó termék van. Jelentős mértéket képvisel már a piacon.

15-20 éve piaci múlttal úgy látjuk, hogy 10-12 százaléka a szántóföldi területeknek alkalmaz ilyen technológiát. Európai tekintetben is vezet a magyar kutatás-fejlesztés és gyártás. Ez közös érdem, mert míg Magyarországon 50-60 saját gyártású termék van, addig az Európai Unióban a következő országnál hat ilyenről beszélhetünk. És nem nyugaton kell keresni, hogy melyik az az ország, hanem északon. A Litvánia az az ország, amely valamilyen szinten tud követni minket.

Nyugat-Európában is elég sok helyen teszteltük, vizsgáltuk, akár demófarm, akár különböző intézeti keretek között a termékeinket. Spanyolországtól Svédországig, de ha valós kitekintést akarunk kapni, akkor azt kell megállapítani, hogy ez a fajta gondolkodásmód még nincs kialakulva. Nem mondom, hogy Németországban nincs két-három termék, de ezek nagyon egyszerű és minőségükben nem egy általunk elvárt és elfogadott kategóriát képviselnek.

Jó példa, hogy a magyar piacon is sikerült bemutatkozniuk egy-két évig, aztán ki is vonultak, mert itt sokkal igényesebbek és tudatosabbak a felhasználók. De, ha egy kicsit távolabbra is nézünk, akkor is hasonló következtetéseket vonhatunk le, legyen szó Kínáról, Törökországról, vagy épp az Egyesült Államokról.

Az az egy-két készítmény is, ami ott jelen van, az sem komplex. Egy-két baktériumtörzs van benne... Most is ismerkedtünk egy-két ilyen amerikai termékkel, de ezek inkább egy-egy térfeladatra lőnek, nem pedig átfogó hatásmechanizmusra. A mi termékeinket annak idején hosszú évekig gyógyszerkutatók fejlesztették, és az egyik segíti a másikat. Ehhez idő kell, és nagyon-nagyon sok aprólékos vizsgálat.

- A termékről lépjünk egy másik kérdésre: hogy juttatjuk ki a talajra? Ezen a téren is volt úttörő fejlesztésük… Nem tudom, hogy tart még ennek az eszköznek a gyártása… Fejlesztik tovább?

- 2005-től kezdődött ez a fejlesztés. Amikor is hűvös tavasz volt, és nagyon összetorlódtak a munkák. Addig sima szántóföldi permetezővel volt kijuttatva és utána egy adott talajművelő eszközzel lett bekeverve a talajba. Abban az időszakban viszont sok úgymond ilyen kijuttatás sérült, mert nem volt rá idő.

Akkor kezdődött az a fajta gondolkodás, hogy különböző gépekre, szinte bármire kialakítsuk a kijuttatást. Mert tényleg a kijuttatás az, ami az egyik legfontosabb! A gazda és a mi közös érdekünk, hogy amit átadunk, az biztonságos helyre kerüljön, és ki tudja fejteni a megfelelő hatást. Az élet és az igények hozták a megoldást.

Olyan gépet terveztünk, ami a traktor elején szór, tehát teljesen mindegy, hogy milyen gép van a traktor mögé kapcsolva. Aztán megjelentek azok az igények, hogy vetéssel egy menetben, vagy a folyékony szerekkel kombinálva lehessen kijuttatni. Tehát most már három fő kategória van szó, és a különböző finomítások folyamatosan zajlanak.

- Már említettük az Év Agrárember Kitüntető Díjat, ahol cégcsoportunk a társadalmi szerepvállalásra irányítja a figyelmet. Az Agro.bio a vírushelyzet kialakulásával szintén tett egy kezdeményezést ezen a téren. Egész pontosan miről is van szó?

- Akarva-akaratlanul is az egész magyar társadalom, benne a gazdatársadalommal kicsit le lett lassítva. Olyan járvány van körülöttünk, amit igazából nem látunk, és nehéz ellene védekezni. Ugyanakkor sajnálatos módon elég jelentős a fertőzöttek, illetve az elhunytak száma, tehát ezt komolyan kell kezelni.

Arra gondoltunk, hogy az elsők között az agrárium bármilyen szereplői közül megkérjük a gazdát, hogy az egészségügyben tapasztalható védekezést valahogy kössük össze a mezőgazdasági védekezéssel. Mi azt javasoljuk a gazdáknak, hogy a növényeik önvédelmét támogassák! Ez a Tricho Max termékünkkel megoldható.

A tavasz folyamán napraforgóra, kukoricára, szójára, de egészen augusztus végéig még a repcére is alkalmazható. Mi minden egyes értékesített termék után 200 Ft-ot a különböző kórházaknak utalnánk át, havi vagy negyedéves rendszerességgel, ahol olyan szükséget vélünk fölfedezni, ahol éppen ez a fajta adomány segíthet.

Mátrai Zoltán

agrotrend.hu / Agro.bio

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.