2021.10.27., szerda , Szabina

Hírek

2020. április 16. csütörtök • 10:14

Mi nem csak dolgozunk, hanem előre megyünk!

A KITE Zrt. marketingigazgatójával, Balogh Viktorral beszélgettünk a vírusvédelmi helyzetről, partnereik zökkenőmentes kiszolgálásáról, illetve arról, hogy a kialakult krízis milyen fejlesztések előre hozatalát eredményezte.

- Utoljára két hónapja találkoztunk… Azóta sok minden változott a világban. A megváltozott helyzetben milyen rend alakult ki a KITE struktúrájában?

- Amikor az események egy bizonyos más fordulatot vettek, egy úgynevezett operatív törzset alapítottunk meg mi is, aminek az volt a feladata, hogy az új helyzetre reagálva más működési rendre állítsa át a céget. Történt mindez annak érdekében, hogy a partnerek kiszolgálása, a különböző input anyagok, eszközök eljuttatása minél zökkenőmentesebb legyen.

Különösen fontos volt ez, hiszen a tavaszi munkálatok kapujában álltunk, s mint ahogy most is látszik, három hét telt el azóta és nagy erővel dolgozik mindenki. Két szempontból osztottuk fel az erőforrásainkat. Az egyik oldalról a telephelyeinken úgynevezett zónákat alakítottunk ki, és a zónákba való bejárást külön rend szabályozza. Megszabtuk, hova léphetnek be vevők, hova léphetnek be munkavállalók.

A munkavállalókat pedig A, B hétre, illetve home office-ra osztottuk be. Egy adott munkavállaló, adott idősávban, adott területre léphet be, és amennyiben A hetes, a B hetet utána otthon tölti. Ez órában is az adott héten egy más elfoglaltságot jelent számára. Azok pedig a home office-ban vannak, szintén zónákba vannak sorolva, de csak külön engedéllyel, előzetes bejelentkezés alapján mehetnek bármilyen céges területre.

A vevőket nem szeretnénk kimozdítani az otthonaikból, tehát elsősorban kiszállítással látjuk el őket. Megerősítettük a logisztikai láncunkat, raktárosokat, sofőröket vettünk fel.

A kormányzati intézkedés lehetővé teszi, hogy a vezetési órák picit rugalmasabban alakuljanak, tehát gyakorlatilag a kiszállító állományunk nem is száz, hanem 120-130 százalékon pörög jelenleg.

- Összesen hány kolléga az, aki állandóan aktív a vállalat telephelyein?

- Több, mint 1400 dolgozónk aktív, tehát mindenki dolgozik. Ha nagyon pontos számot kell mondanom: a telephelyeinkre naponta körülbelül 350-400 kolléga lép be regisztráltam. Az ő munkavégzésük elszakíthatatlan onnan.

- A KITE sok gazda számára egyet jelent a finanszírozással! A KITE működésétől nagy mértékben függ sok gazda sorsa, akik értelemszerűen a krízishelyzetben aggódnak a szerződéseik, a forint-euró árfolyam, a terményük, a gép vagy éppen inputanyag vásárlásuk miatt. Szeretném, ha ebben egyenes iránymutatást adna nekünk, hogyan működik most a rendszer?

- A helyzet mit sem változtatott! Semmilyen oknál fogva nem szüntettünk meg bármiféle szerződést! Sőt, maguk a finanszírozások folyamatosan mennek, tehát lehetőség van természetesen további termeltetési szerződést is kötni. Nem állt meg az élet! A mezőgazdaságnak folyamatosan üzemelnie kell, és a mezőgazdaság folyamatosan üzemel is! Biztosítani kell mindent, ami ehhez szükséges, legyen szó inputról vagy eszközről.

Egyenes következménye a jelenlegi világhelyzetnek, hogy bizonyos árfolyamok elmozdulnak ilyen-olyan irányba. Ennek megvannak a kezelési lehetőségei. Például abban az esetben, ha valaki terménnyel szeretne fizetni beruházási eszközért, mi azt a terményt el tudjuk számolni devizában, amennyiben a beruházási eszköz is eredetileg euró árfolyamhoz volt rögzítve. Így ez a bizonyos konverziós ráta azonnal felszámolásra kerül, nincsen ilyen veszély.

Másik oldalról természetesen megvannak azok a banki, pénzügyi műveletek, amik elsősorban ennek a devizaváltozásnak a kockázatát váltják ki, ezek hosszú évek óta rendelkezésre állnak, most is ugyanúgy működnek. Ezekről folyamatosan tájékoztatjuk a partnereinket, és a döntést a kezükbe adjuk, hogy mikor, milyen árfolyamon szeretnének ők devizát vásárolni, ezzel biztosítva azt, hogy ez a bizonyos mozgás lehetőleg ne további költségnövekményt eredményezzen náluk. Ezen kívül elég jelentős gépcsoportot mi úgymond forintosítottunk, ezáltal kedvező, forintban közölt gépárat tudunk adni a partnereknek. Tényleg jelentős gépcsoportról beszélünk, ami magába foglal kombájnokat, traktorokat és egyéb más munkagépeket.

- Egy másik kérdés az alkatrész ellátottság helyzete? Mennyire érinti ez önöket?

- A KITE készletezési stratégiája erre a helyzetre elég jól reagál, hiszen mi folyamatosan magas készletekkel dolgozunk. Azokat a feltöltő rendeléseket, amik a tavaszi időszakra vonatkoznak mi már télen elindítottuk. Gyakorlatilag, amikor elindult a válságkérdés a világban, mi ezeket a beszerzéseket fel is gyorsítottuk.

Úgy döntöttünk, hogy bár lehet, hogy később is megérkezhetne, de kértük a beszállítóinkat, hogy minél előbb teljesítsenek, így ezzel kapcsolatban problémáról nem tudok beszámolni. A John Deere házon belüli old meg nagyon sok mindent. Saját motor- és váltógyára van, így minket kevésbé érint ez a helyzet.

Azok a gyártók, akik ki vannak téve annak, hogy sok helyről, sok beszállítóval kell dolgozniuk, ők valószínűleg sokkal hamarabb kényszerülnek bizonyos termelési korlátozásokra.

- Szolgáltatás, szolgáltatás fejlesztés… Beszéljünk kicsit a jövőről! Van olyan termék, amivel a közeljövőben terveznek előrukkolni? Nem csak gépekre gondolok, hanem például a precíziós gazdálkodási rendszerre, ami az Agromash Expo-n mutatkozott be…

- A rendszer bevezetése ugyanúgy folyik, ahogy azt januárban megígértük. Jelenleg a tesztfázisban tartunk. A tavaszi munkálatok gőzerővel elindultak, így a tesztelése szélesebb körben lehetséges. Egy picit reagálva a jelenlegi helyzetre, egyébként van egy olyan eleme, amit későbbre terveztünk bevezetni, de felgyorsítottuk a fejlesztését.

Ezt úgy hívják, hogy virtuális határszemle. Ennek az a lényege, hogy a műholdfelvételek alapján folyamatosan lehet a zöld tömegállomány változását követni, és miután egy folyamatot lehet felrajzolni vele, nem kell otthonról elmenni, hanem egy applikáción keresztül lehet nézni, hogy valóban miként fejlődik a növényi állományunk.

Ezt is rövidesen, szerintem már április közepén tesztfázisba tudjuk helyezni. Szóval nem álltunk meg a fejlesztésünkkel sem, mi nem csak dolgozunk, hanem előre megyünk.

Mátrai Zoltán

agrotrend.hu / KITE
 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.