2021.04.21., szerda , Konrád

Hírek

2019. április 07. vasárnap • 15:41

Mielőbbi megoldást kell találni az aszály orvoslására

A kevés csapadék már most veszélybe sodorta a magyar mezőgazdaságot, mielőbbi megoldást kell találni a termőföld öntözésének biztosítására.

Meg kell védeni a magyar gazdákat! - Drágább és rosszabb minőségű élelmiszerekkel találkoznának a hazai vásárlók, ha kevesebb jutna a közös agrárpolitikára.

Garancia a versenyképes agráriumért - Az agrárium hitelállománya az elmúlt években nagymértékben nőtt, és ehhez jelentősen hozzájárult az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) kezességvállalása is. 

Több aszálykár-bejelentés érkezett idén - Az elmúlt időszak csapadékszegény időjárása miatt a 2019. kárenyhítési évben a termelők eddig közel 550 aszálykárt jelentettek be, mintegy 24.000 hektár területre, míg az elmúlt év hasonló időszakáig aszálykárra csupán 1 kárbejelentés érkezett 41 hektár területre.

Aszály Hajdú-Bihar megyében - fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Az ökológiai gazdálkodás kevesebb üvegházhatású gázkibocsátással jár - A hosszú távon ökológiai gazdálkodással művelt szántóterületek kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki hektáronként, mint a hagyományos módon megművelt talajok; és az egy tonna hozamra számolt érték is általában alacsonyabb.

Jól tartják a hazai baromfiállomány többségét - Az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségvállalás azonban többletköltséget jelent a gazdáknak, ezért a kormány támogatással segíti őket.

Növelte teljesítményét a német mezőgépipar - A német mezőgépgyártás a legerősebb a világon, alig van olyan szegmense a mezőgazdasági gépeknek, amelyet ne gyártanának az országban.

656 hektáron lehet új borszőlőültetvényt telepíteni - Megjelent az új borszőlőültetvény-telepítések számára engedélyezhető terület nagyságáról szóló tájékoztatás.

Az új telepítések számára engedélyezhető terület nagysága 2019-ben 656 hektár - fotó: pixabay.com

Adatgyűjtés indul a tavalyi méhpusztulások felderítése érdekében - A termelőknek a kézhezvételtől számítva 8 munkanap áll majd rendelkezésükre az online adatszolgáltatásra.

Étkezési búzaliszttel keverték tönkölybúza liszteket - Közérdekű bejelentés alapján vizsgált 100 % tönkölybúza liszteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Az idei az építkezés éve az agráriumban - Nagy István agrárminiszter április 2-án Mezőtúron, országjáró körútja első állomásán tartott sajtótájékoztatón.

Állattenyésztők figyelem: ismét igényelhető támogatás! - Tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának támogatására lehet benyújtani a pályázatokat.

A tenyészbakok és kosok után igényelhető a támogatás - fotó: pixabay.com

Elöregedés fenyegeti a magyar agráriumot - A fiatalokat megcélzó, a mezőgazdaságot népszerűsítő kampány indul jövőre.

Meghosszabbították a tanyavillamosítási pályázatot - Egy évvel tovább pályázhatnak a tanyás térségek háztartási léptékű fejlesztéseit szolgáló vidékfejlesztési pályázatra.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.