2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Hírek

2017. október 24. kedd • 08:37

Minden negyedik mogyoró Nutellaként végzi

Törökországból jön a mogyoró nagy része. A mogyoróval dolgozó vállalatok nem szeretnék, hogy a globális termelés egyetlen országtól függjön.

A világ mogyorótermésének több mint 70 százalékért Törökország felel. Ez azt jelenti, hogyha az időjárás nem megfelelő, akkor az óriási ingadozásokat válthat ki az export mennyiségében, ami érzékenyen érintheti a Nutellát. Ez óriási kockázat, ezért egy svájci alap a világ eldugott részein működő mogyorótermesztőkbe kezdett el pénzt pumpálni – írja az Origo.

fotó: Pixabay

A Nutella napjaink egyik legnépszerűbb édessége. Legfőbb összetevői a cukor, a pálmaolaj, a mogyoró, a zsírszegény kakaópor és a sovány tejpor.

A Ferrero hivatalos oldala szerint az édes krém 13 százaléka mogyoró, sőt ami még ennél is durvább, hogy a világ mogyorótermelésének 25 százaléka a Nutellába és a Ferrero Rocher édességekbe kerül – írja az Insider Monkey. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden negyedik mogyoró Nutellaként végzi.

A világ mogyorótermelésének jelentős részéért egyetlen ország felel. Törökországban terem a globális mennyiség több mint 70 százaléka.

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) szerint a 2004 és 2014 közötti időszakban évente átlagosan 549 ezer tonna mogyoró termett Törökországban. Fontos kiemelni, hogy ez csak az átlag, a jobb években, mint amilyen a 2008-as volt, a 800 ezer tonnát is elérték. A második helyen Olaszország áll évi 112 ezer tonnával, amely leginkább a Ferreró miatt került erre az előkelő helyre.

Emiatt nyugodtan állíthatjuk, hogy az olasz édességipari vállalatnak köszönhető a mogyoró globális térhódítása, hiszen a Nutella 1964-es megjelenésekor mindössze akkora volt a Föld mogyorótermése, mint amennyi ma csak a Ferrero mogyoróigénye.

fotó:Pixabay

A török dominancia azonban nem feltétlenül jó, a mogyoróval dolgozó vállalatok nem szeretnék, hogy a globális termelés egyetlen országtól függjön. Egy rosszabb év komoly kilengéseket okozhat a török export mennyiségében, ami érzékenyen érinthet több céget is.

Ebben a bizonytalanságban látta meg a fantáziát egy svájci befektetési alap, a ResponsAbility, amely közel száz országban fektetett már be világon – írja a Bloomberg. A vállalat tőkéje 3,3 milliárd dollár. Mivel jelenleg a kamatok eléggé alacsonyak a fejlett piacokon, ezért a svájci alap a világ legmeglepőbb helyein is befektet. Pénzt tettek például az egyiptomi mobilfizetési rendszerbe, támogatják a grúz mikrofinanszírozást, és befektettek egy togói kesudió ültetvénybe is.

Az alap lát fantáziát a mogyoróban is, és ezért akár a Himalája lábánál fekvő Bhutánt is képesek finanszírozni. Az alap saját mezőgazdasági részlegétől 15-18 százalékos megtérülést remél, viszont a cég türelemre is int, hiszen ezek a befektetések csak hosszabb távon hoznak hasznot.

agrotrend.hu / origo.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.