2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Hírek

2021. január 11. hétfő • 12:33

Mindene megvan a bajai biogazdásznak

Etsberger Teréz volt az első biogazda Baján. Az önálló parasztgazdálkodás ötlete egy hosszabb németországi tartózkodása során fogalmazódott meg benne. Nem akart függeni semmitől és senkitől, ezért úgy határozott, hogy saját maga próbálja irányítani az életét egy közel négyhektáros területen.

A város szélén, teljes függetlenségben egy tanyán él már 13 éve Etsberger Teréz biogazdász. Sem víz, sem csatornahálózat nincs a lakóhelyén, az áramot pedig egy éve vezettette be. Egy tanyafelújí­tási pályázat révén ultramodern gyökérzónás szennyvízelvezetési rendszert is építtetett, valamint egy kamerarendszert, ami biztonságot ad számára a város szélén. Az udvar közepén álló kemencéjében kenyeret süt, gyógynövényeket, fűszereket szárít - írja a baon.hu.

fotó: pxhere.com (illusztráció)

– Nekem mindenem megvan, amiről álmodtam, így kerek a világom – mondta Etsberger Teréz. – Mi mindig mezőgazdasággal foglalkoztunk, így teljesen természetes volt számomra, hogy én is ezen az úton megyek tovább. Amikor Nemesnádudvarról beköltöztem a városba, erre nem volt lehetőségem, de miután a gyerekeim felnőttek, úgy gondoltam, most jöhetnek az én vágyaim. Itt nagyon homokos a föld, nem lehet bármilyen növényt termeszteni, de nekem ez a föld nagy lehetőség, hisz olyan szomszédaim vannak, akik közül senki nem használ vegyszert.

Etsberger Teréz volt az első biogazda Baján, és erre nagyon büszke. A sváb asszony egykor péknek tanult, majd miután kiderült, hogy lisztérzékeny, elvégezte az élelmiszer-technikusi képzést. Az önálló parasztgazdálkodás ötlete egy németországi hosszabb tartózkodása során fogalmazódott meg benne, az osztrák gazda, az európai permakultúra úttörőjének számító Sepp Holzer Der Agrar Rebbel könyve alapján. A permakultúra a mezőgazdaság olyan kialakítása, mely a természetben zajló ökológiai folyamatokat utánozza.

Etsberger Teréz gyógynövényeket, fűszernövényeket gyűjt, szárít, nyár végén szénát kaszál. A fűtéshez kizárólag fát használ, van egy sparheltje, ami az egész tanyát befűti. Egy kis luxust idén megengedett magának, vásárolt egy árammal működő fűtőtestet, de még nem kellett használnia. A fürdőszobájában olyan bojlert szereltek fel, ami alul fatüzeléses, felül villanyos.

A gazdaságában most ültettek 400 tő fekete berkenyét, amelynek magasabb az antioxidáns-tartalma, mint a fekete ribizlinek, nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz.

– A fekete berkenye nagyon sok mindenre felhasználható, már készítettem belőle például likőrt is, zseniális íze van – tette hozzá Etsberger Teréz, akivel a környékbeliek a bajai piacon találkozhatnak.

agrotrend.hu / baon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.