2022.05.25., szerda , Orbán

Hírek

2016. július 17. vasárnap • 11:50

Mindenütt módosultak a vadászterületek

Javában zajlik a vadászterületek újraosztása, átalakítása. Mintegy ezer vadászterület alakul újra, a benyújtott fellebbezések száma nem éri el a százat.

Sok helyen már lezárult a vadászterületek kijelölése, a jelentős határmódosításokat szinte mindenhol a földtulajdonosi akarat szerint hajtották végre – közölte a Magyar Időkkel a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A tárca hangsúlyozta: a következő üzemtervi ciklusra kialakított vadászterületeken a jelenlegi határokhoz képest valamennyi tájegységen történt módosítás. Az átalakítások a várt ütemterv szerint zajlanak. Mintegy ezer vadászterület alakul újra, a benyújtott fellebbezések száma nem éri el a százat. A tárca szerint minden megyében volt olyan területtulajdonos, aki fellebbezett a területmódosításra vonatkozó elutasított javaslat miatt, ezek elbírálását jelenleg a másodfokú vadászati hatóság végzi.

A területhatárok módosítására vonatkozóan még márciusban tett közzé ajánlást az FM, azonban a földtulajdonosok módosító javaslattal élhettek. A vadászterületek határainak megállapítására vonatkozó eljárások még tartanak, a kormányhivatalok vadászati hatóságai a földtulajdonosok közötti egyeztető tárgyalásokat köve­tően folyamatosan teszik közzé a végleges határokat tartalmazó jogerős határozatokat. Kérdésünkre a tárca emlékeztetett, hogy a tájegységi fővadászokat az új vadgazdálkodási törvény bevezetésének ütemterve szerint az utolsó negyedévben jelölik ki. Tájegységi fővadász munkakör ellátására felsőfokú szakirányú végzettséggel és legalább ötéves szakmai gyakorlattal rendelkező személyt lehet kinevezni.

A vadgazdálkodási törvény rendelkezése szerint a miniszter a fenntartható és szakszerű vadgazdálkodással és vadvédelemmel összefüggő feladatokat tájegységenként tájegységi fővadászok útján látja el. Ennek megfelelően a fővadászok alkalmazásának a minisztérium szakmai felügyelete és irányítása alatt álló szervezeti keretek között lesz helye.

agrotrend.hu / Magyar Idők

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.