2021.08.06., péntek , Berta, Bettina

Hírek

2021. május 23. vasárnap • 08:39

Mintegy ezermilliárd forint áll rendelkezésre az agrárium részére a jövő évi költségvetésben. Hírösszefoglaló.

Állampolgári kezdeményezés a ketreces állattartás megszüntetésére, Brüsszel előnyösnek tartaná, ha a marhahúst felváltaná a lisztkukac, a vidék erősítésére a kormány több mint négyezer milliárd forintot fordíthat. Heti hírösszefoglaló.

Állampolgári kezdeményezés a ketreces állattartás megszüntetésére - Több mint 1,4 millió ember írta alá EU-szerte azt a kezdeményezést, ami a haszonállatok ketrecekben történő tartásának a tilalmát kéri az Európai Bizottságtól. Unió-szerte több mint 300 millió állat tartását érinthetné a változás.

Kedvezett az időjárás a tavaszi szántóföldi munkáknak - Az április végén és május első felében uralkodó időjárási körülmények összességében kedveztek a tavaszi szántóföldi munkáknak Magyarországon. A vetések és a talajmunkák jelentős mértékben felgyorsultak, ezáltal sikerült behozni a korábbi hűvös és száraz időjárás miatt kialakult lemaradást - jelentette ki Facebook videójában Nagy István agrárminiszter.

Fotó: wikimedia

Terménytárolók, szárítók és tisztítók támogatására is lehet pályázni - Az Agrárminisztérium a megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében 50 milliárd forintos keretösszeggel pályázatot hirdet terménytárolók, szárítók és tisztítók támogatására. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. augusztus 2-től lesz lehetőség - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Brüsszel előnyösnek tartaná, ha a marhahúst felváltaná a lisztkukac - Rövidesen a boltok polcaira kerülhetnek a rovarokból vagy ezek felhasználásával készült élelmiszerek, miután a tagállamok többsége úgy döntött, élelmiszerként is forgalomba hozható a lisztbogár lárvája az Európai Unióban. Magyarország nem támogatta a döntést. A lisztkukac az első élelmiszerként elismert rovarfaj az EU-ban, de rövidesen bővülhet a lista.

A vidék erősítésére a kormány több mint négyezer milliárd forintot fordíthat - A korábbi évekkel szemben több változás is érinti az európai uniós támogatások felhasználását. A források becsatornázásával a 2022-es költségvetés tervezete is számol. Több programban is megnyílik az út a pénzek lehívása előtt, ami a gazdaság újraindítását is támogatja.

Fotó: pixabay.com

Visszavonták a baromfik zárt tartására vonatkozó előírást - A kedvező járványügyi helyzet miatt visszavonta az országos főállatorvos a baromfik zárt tartására vonatkozó előírást - közölte honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Tej Terméktanács: meg kell akadályozni a magyar termékek piaci visszaszorulását - A magyar tejágazat jövője érdekében meg kell akadályozni, hogy a belföldön készülő termékek kiszoruljanak a saját piacukról – közölte a Tej Terméktanács az MTI-vel.

Kedvezően változik az egyéni vállalkozók adózása - A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által is többször jelzett kérdéskört szabályoz az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat. A tervezet jelentős kedvezményt hozhat az agráriumban tevékenykedő egyéni vállalkozók számára, ami következtében adózási szempontból az őstermelőkkel azonos elbírálásban részesülhetnek.

Az egységes kérelemek közel 70 %-át idén is a NAK segítségével adták be - A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai idén is tevékenyen közreműködtek az egységes kérelmek beadásában. A 2021. május 17-ig beadott 164 118 kérelem közel 70 százalékának, 111 606 kérelemnek a benyújtásában segítettek a NAK szakemberei.

Mintegy ezermilliárd forint áll rendelkezésre az agrárium részére a jövő évi költségvetésben - Nagy István azt ígéri, most megvalósíthatják álmaikat a gazdálkodók.

AM: kiemelten foglalkoznak az erdei turizmus fejlesztésével a hazai erdőgazdaságok - Az Agrárminisztérium (AM) irányítása alá tartozó erdőgazdaságok 2010 óta kiemelten foglalkoznak az erdei turizmus fejlesztésével - mondta az AM erdőkért felelős helyettes államtitkára.

AGRO7 - A hét agrárhírei - Dr. Nagy István agrárminiszter a lisztbogár lárvája élelmiszerként való forgalomba hozhatóságáról beszélt a tavaszi szántóföldi munkálatok mellett. Az Év Agrárembere kitüntetődíj Életműdíjasának választották meg Dr. Szentmiklósi Ferencet, ebből az apropóból, a díj főszervezője, Mátrai Zoltán főszervező látogatást is tett a díjazottnál.

Merre tart az európai mezőgazdaság? - Hosszas tárgyalások után dönthetnek a jövő heti uniós csúcson a közös agrárpolitika reformjáról, vagyis az európai mezőgazdaság a fenntarthatóság irányába tett átalakításáról. A feszültség várha­tóan ezt követően sem csökken a gazdák és a zöldcélokat előtérbe helyező nemzetek és civil mozgalmak között.

agrotrend.hu 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.