2021.07.27., kedd , Olga, Liliána

Hírek

2017. január 08. vasárnap • 09:10

Mire lesz elég az áfacsökkentés?

Újabb élelmiszereknél mérséklődött az általános forgalmi adó, egyre közelebb ér hazánkhoz a súlyos állatbetegség, jelentős a szakmunkáshiány, a madárinfluenza miatt zárlatot rendeltek el - ezek a hét hírei.

Olcsóbb lett januártól a baromfihús, a tojás, valamint a friss tej, mivel ezek a termékek már az alacsonyabb, ötszázalékos áfakulcs alá tartoznak. A piaci szereplők cáfolják azokat az állításokat, miszerint a kereskedők lenyelik a megtakarítást. A Földművelésügyi Minisztérium szerint a csökkentés ösztönzi a gazdasági növekedést. Az áfamérséklés nem áll meg, a jövőben érintheti például a halat, a zöldséget és a gyümölcsöt, de a kenyeret is.

Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki Magyarország határához közel, a kárpátaljai Nagyszőlősön. A betegség átterjedésének veszélye miatt a határon sertéshúst, húskészítményt magáncélra is tilos behozni.

Szakmunkásokból van a legnagyobb hiány - fotó: 123rf

Főként az élelmiszeripart és a vegyipart érinti a szakmunkáshiány. A képzési rendszer nem képes enyhíteni a kialakult problémát. A GKI szerint a garantált bérminimum emelése vonzóbbá teheti a pályát a leendő munkavállalók számára. A munkaerőkérdés nem csak hazánkban van jelen, a brit környezetvédelmi miniszter szerint a brit mezőgazdasági termelők számára biztosítani kell, hogy Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnése után is hozzáférjenek a külföldi EU-országokból érkező szezonális munkaerőhöz.

Továbbra is gondot okoz a madárinfluenza: a szlovákiai Nagykeszi közelében egy tónál hattyútetemekre bukkantak a vadászok, a helyszínen vett mintákból kiderült, hogy a hattyúk halálát H5-ös típusú influenza okozta. A franciákat is érinti a probléma: három franciaországi körzetben is szabadon tartott házi szárnyasok kiirtását rendelték el a járvány megfékezése érdekében. Bulgáriában betiltották a madarak vadászatát, miután két újabb madárinfluenza fertőzési gócot azonosítottak az ország déli felén. Mindeközben a fertőzés megjelent Horvátországban is.

2017. január elsejével a Magyar Államkincstár vette át a megszűnt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kifizető ügynökségi feladatait. Az átalakulással párhuzamosan új webes felületen intézhetik ügyeiket a gazdák, melyről bővebben ITT írtunk.

Kisimult a hullám, elcsendesedett az agrárvilág: a 2016-os esztendő a terménypiacokon azzal okozott új helyzetet, hogy a termelési oldalon minden rendben volt, a megtermett mennyiségek szinte minden terméknél kielégitőek voltak és ezzel a stabilitás nőtt. Volt persze ezzel ellentétes helyzet is, de az most nem a mi piacainkat érintette közvetlenül az év nagy részében, hanem az egyéb politikai változásokat. A búza és a kukorica árának alakulásáról IDE kattintva olvashat.

Mérettől és ágazattól függetlenül szárnyal a bizalom, de a legoptimistább az agrárium!

Emelkedik az agrárium kibocsátása: a Takarék Agrár Központ szerint a tej- és a sertéspiacon árcsökkenés lesz az idén, az olajos magvaknál viszont drágulás következik.

agrotrend.hu

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.