2021.05.11., kedd , Ferenc

Hírek

2020. július 03. péntek • 07:30

Mit csinál valójában egy sommelier?

A hazai borkultúra fejlődését nem csak az egyre több jó, sőt kiváló bor megjelenése jelzi, hanem a sommelier szakma felértékelődése is. Vajon mi mindennel foglalkozik még egy sommelier azon kívül, amit az étteremben vendégként látunk?

 

Néhány éve csak a legdrágább éttermekben találkozhattunk sommelier-vel, mára azonban egyre több vendéglátóhelyen, pincészetben, borbárban kérhetjük a tanácsát. De mit is foglal magában pontosan ez a szakma, és hogyan jut el valaki egy sommelier tanfolyam elvégzésétől addig, hogy egy magasan kvalifikált vendéglátóhelyen a borok nagykövetévé váljon?

Ki is az a sommelier?

A sommelier francia kifejezés, magyarul borpincérnek mondhatnánk. Leggyakrabban valamelyik színvonalas étteremben találkozhatunk vele, amikor az étkezéshez aperitifet, digestive-et, de mindenekelőtt a különféle ételekhez illő borokat ajánl a vendégeknek. 

Milyen a jó sommelier?

Kisujjában van a borszakma, pontosan tisztában van  a kínálatban megtalálható borok jellemzőivel, beleértve azok teljes életciklusát. Nem csak pincészet, fajta és évjárat, de termőhely szerint is “személyre szólóan” ismeri őket. Pontosan tudja, melyik ételhez melyik bor illik leginkább, természetesen ennek megfelelően az étlapot és az ott felhasznált alapanyagokat is jól ismeri. 

Mindezeken túl kitűnően szót ért a vendégekkel: pontosan képes felmérni az ízlésüket, és ennek figyelembevételével ajánlja az általa ideálisnak tartott italokat az ebédhez vagy a vacsorához. Éppen ezért fontos, hogy a vendég is mondja el a sommelier-nek, ha van olyan borfajta, amit nem szeret vagy éppen különösen kedvel. Ha így teszünk, szinte biztos, hogy elégedettek leszünk az általa ajánlott italokkal. 

A jó sommelier azzal is tisztában van, hogyan kell a bort felszolgálni annak érdekében, hogy a legteljesebb élményt nyújtsa. Például, hogy milyen pohárban és hány fokon ideális kitölteni. Egy rutinos sommelier azt is rögtön kiszúrja, ha a bor hibás. Azaz minden szükséges elméleti és gyakorlati tudással fel van vértezve ahhoz, hogy a vendég poharába a legjobb bor kerüljön. 

Mivel foglalkozik még a sommelier? 

Ahogyan a konyhafőnök az ételek mestere, úgy a sommelier-t nem túlzás az italok mesterének neveni. Ez azt jelenti, hogy a vendégek kiszolgálása mellett a borlap összeállításától az italok beszerzésén keresztül egészen az italok megfelelő tárolásáig, hűtéséig terjed a hatásköre. 

Hogyan lesz valakiből sommelier? 

A sommelier szakma ázsiója folyamatosan emelkedik. Egyre több étterem, pincészet, borbár ismeri fel, hogy szükség van a sommelier munkájára. A vendégek elégedettebbek, és ez a fogyasztáson is meglátszik. Egy jó sommelier éppen ezért főnyeremény a vendéglátóhelyek számára. 

Eddig azonban el is kell jutni. Mint láttuk, ahhoz, hogy valaki sommelier-ként dolgozhasson, számos szőlészeti, borászati és vendégáltós ismeret elsajátítása szükséges. Ehhez pedig először is egy színvonalas sommelier tanfolyam elvégzése szükséges. Ez azonban csak a kezdet, hiszen természetéből adódóan ez a szakma folyamatos tanulást követel. A borok folyamatosan változnak, minden évjárat más és más. A termelők új fajtákkal kísérleteznek, és akkor a klímaváltozás borvidékekre gyakorolt hatásáról még nem is szóltunk. Egy vérbeli sommelier azonban nagyon szereti a szakmáját és a borokat - így a folytonos tanulás ezen a téren sokkal inkább öröm, mint teher a számára. 

 

  • 2020. július 03. péntek • 07:30
  • TÉMA: Hírek  
  • CÍMKÉK:

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.