2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Hírek

2020. március 08. vasárnap • 18:52

Mit kell tudni a tejpiaci jelentéstételi kötelezettségről?

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál működő piaci jelentéstételi kötelezettségről szóló piacszervezési intézkedés kiterjesztéséről szóló 8/2017. (III. 2.) FM rendelet kihirdetésével – a rendeletben foglalt részletszabályok szerint és az ott meghatározott adattartalommal – valamennyi Magyarország területén működő tejfeldolgozó, tejtermelő, nagykereskedő és kiskereskedő immár 3 éve köteles piaci jelentést adni.


fotó: pixabay

Az Agrárminisztérium – a törvényben előírt mérlegelését követően – a 4/2020. (II.28.) AM rendelettel a piaci jelentéstételi kötelezettség 2023. február 28-ig történő meghosszabbítását meghirdette.

Az adatszolgáltatásra kötelezettek köre: 

  • Magyarország területén működő tejfeldolgozó,
  • nyerstehéntej-kivitellel foglalkozó tejtermelő,
  • nagykereskedelemmel foglalkozó tejágazati szereplő, valamint
  • tejkereskedő

Az adatszolgáltató köteles a 4/2020. (II.28.) AM rendelet 1. vagy a 2. mellékletében meghatározott piaci jelentést - a nyerstehéntej-kivitellel foglalkozó tejtermelőre vonatkozó előírások kivételével - 

a feldolgozók, a nagykereskedelemmel foglalkozó tejágazati szereplők és tejtermelők esetében havi, tejkereskedők esetében háromhavi rendszerességgel havi adatokat, elektronikus úton a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (a továbbiakban: szakmaközi szervezet) honlapján közzétett címre, a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig megküldeni.

Nyerstehéntej-kivitellel foglalkozó tejtermelő az 1. mellékletben meghatározott piaci jelentés 1. lapjának vonatkozó sorát (70 Kód) köteles kitölteni és a fentiek szerint megküldeni.

Az adatszolgáltató köteles az 1. melléklet 1. lapja szerinti adatszolgáltatást a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (a továbbiakban: NAIK) központi elektronikus rendszerén keresztül teljesíteni a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig.

Az adatszolgáltatási rendszert a NÉBIH és a NAIK a szakmaközi szervezettel együttműködésben üzemelteti. A NAIK az összesített, valamint átlagadatokat a NÉBIH-nek adja át. A NÉBIH havonta - kizárólag összesített, valamint átlagadatokat - ad át a szakmaközi szervezetnek. A szakmaközi szervezet tagságára vonatkozó összesített, valamint átlagadatokat a NÉBIH és a NAIK az érintett adatszolgáltatók hozzájáruló nyilatkozata alapján igény szerint átadja a szakmaközi szervezetnek.

A szakmaközi szervezet az adatszolgáltatók adataiból képzett összesítő táblázatokat a honlapján közzéteszi. A szakmaközi szervezet az adatszolgáltatók egyedi azonosítására alkalmas adatait nem teheti közzé, és harmadik személynek nem továbbíthatja.

agrotrend.hu / Balázsik Zsófia

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.