2023.03.28., kedd , Gedeon, Johanna

Hírek

2020. április 26. vasárnap • 20:27

Mit kell tudnunk a 2020. évi mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás igénybevételének feltételeiről

A mezőgazdasági termelők a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatást az egységes kérelmükben igényelhetik.

Kik jogosultak támogatásra?

Támogatásra jogosultak azok a mezőgazdasági termelők, akik az egységes kérelemben bejelentett, hasznosítási kódok szerinti szántóföldi kultúrák termesztésére, valamint ültetvény művelésére szolgáló mezőgazdasági terület vonatkozásában a Felhívás (Felhívás)  szerinti „A”, „B” vagy „C” típusú mezőgazdasági biztosítási szerződést kötnek.

Az „A” típusú ún. csomagbiztosítás keretében a Felhívásban meghatározott 9 kárnem mindegyikére együttesen köthető biztosítás a Felhívás részét képező 2. számú szakmai melléklete szerint a hazánkban legnagyobb területen termesztett szántóföldi növénykultúrákra, valamint ültetvényekre. A „B” típusú biztosítás keretében ültetvény és zöldségkultúrákra, ideértve a szántóföldi zöldségféléket is, köthető biztosítás a Felhívásban meghatározott 9 kárnemre, míg a „C” típusú biztosítás esetén a termelő szántóföldi növénykultúráit, kivéve a szántóföldi zöldségféléket, biztosíthatja a 9 kárnem közül egy vagy több kárnemre szabadon választhatóan azzal, hogy az eltér az „A”, illetve „B” típusú biztosítástól.

Hogyan vehetjük igénybe a támogatást, mik a feltételei?

A mezőgazdasági termelők a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatást az egységes kérelmükben igényelhetik, mely egyúttal kifizetési igénylésnek is minősül. A támogatás a „Kárenyhítés/Biztosítási díjtámogatás” fülön igényelhető.

A támogatás igénybevételéhez kapcsolódóan az alábbi határidőkre kell figyelnie a kérelmezőnek:

Az Egyéges Kérelem közleményben feltüntetett egységes kérelemre vonatkozó benyújtási határidő.

A mezőgazdasági biztosításokhoz nyújtott támogatás az egységes kérelem tárgyév július 31- i állapota alapján kerül elbírálásra, az ezt követően bejelentett változások már nem vehetők figyelembe.

Támogatás forrása, mértéke

A mezőgazdasági biztosítások díjához a megfizetett éves nettó biztosítási díj legfeljebb 70%- ának megfelelő mértékű támogatás vehető igénybe. A rendelkezésre álló forrás keretösszege a Vidékfejlesztési Program 2014-2020 támogatási időszakában a 17.1.1. számú, a „Mezőgazdasági biztosítások díjához nyújtott támogatás” című műveletéhez: 24,47 Mrd Ft. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg szakaszonként 5 Mrd Ft. A keret túligénylése esetén a támogatási intenzitás csökkentése a szerződések alábbi sorrendjében történik:

  1. „C” típusú mezőgazdasági biztosítási szerződések esetében legfeljebb 40%-ig,
  2. „B” típusú mezőgazdasági biztosítási szerződések esetében legfeljebb 40%-ig,
  3. „A” típusú mezőgazdasági biztosítási szerződések esetében legfeljebb 55%-ig,
  4. mindhárom biztosítási típus 1-3. pont szerint csökkentett támogatási intenzitásának további csökkentése, egymáshoz képest azonos mértékben, az „A” típusú biztosítási szerződések esetében az elszámolható költségek 41,25%-áig, a „B” és „C” típusú biztosítási szerződések esetében az elszámolható költségek 30%-áig

agrotrend.hu / Balázsik Zsófia Agrár-szaktanácsadó

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.