2022.12.08., csütörtök , Mária

Hírek

2022. szeptember 15. csütörtök • 11:07

MNB Zöld program: elindult a biodiverzitás csökkenésével kapcsolatos pénzügyi kockázatokat felmérő projekt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld programja keretében kutatási-módszertani projektet indított a biodiverzitás csökkenéséből adódó pénzügyi kockázatok felmérésére, illetve az ezek kezelésére szolgáló pénzügyi felügyeleti módszertanok kialakítására.

A jegybank csütörtöki közleménye szerint sikeres pályázatuk eredményeképpen az Európai Unió pénzügyi támogatásával, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanácsadói partnerségével, valamint az Európai Bizottság Strukturálisreform-támogató Főigazgatóságával (DG Reform) együttműködve egy csaknem kétéves projekt kezdődik.


Forrás: Facebook
 

Az MNB hangsúlyozta: a biodiverzitás csökkenésének felgyorsulása nagy kockázatot jelent a gazdaságra és a pénzügyi szektorra is, a hatások mérése ugyanakkor jóval bonyolultabb, mint az éghajlatváltozásból eredő kockázatoké.

A biodiverzitás csökkenésével kapcsolatos, a pénzügyi ágazatot érintő kockázatokról még világszerte kevés, ám egyre bővülő ismeret áll rendelkezésre. A döntéshozóknak, a pénzügyi felügyeleteknek és a jegybankoknak a jelenleginél alaposabban kell felmérniük a kockázatokkal kapcsolatos hatásokat és sebezhetőségi pontokat, valamint ezek kezelésének lehetséges módjait - jelezték.

A program elindítása egyúttal azt is jelenti, hogy az MNB a világszerte tapasztalható jelenlegi magas inflációs környezet, illetve a negatív gazdasági hatások időszakában is folytatja a 2019-ben megkezdett Zöld programját - áll a közleményben.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.