2021.08.06., péntek , Berta, Bettina

Hírek

2020. május 13. szerda • 09:43

Módosítások az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés pályázatban

Módosult az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés című (VP4-10.1.1-16 kódszámú és a VP4-10.1.1-15 kódszámú) felhívások dokumentációja.

Mindkét felhívás esetében enyhült a NAK által is jelzett túlzó szankció, miszerint, ha a vállalt „növényvédőszer-mentes tartós zöldugar/méhlegelő szegély fenntartása a bevitt terület kerületének legalább 25 %-án legalább 3 évig, legalább 3/6 méter szélességben” előírást 3 egymást követő évben a gazdálkodó nem tudta teljesíteni, úgy az érintett kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területek egészét az AKG-támogatásból kizárták volna - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ehelyett 10 %-os támogatás-elvonásra kerül sor az érintett KET-ek területére vonatkoztatva.

Fotó: pixabay.com

A VP4-10.1.1-16 kódszámú támogatottaknál elfogadott a képzés, ha már a VP4-10.1.1-15 kódszámú felhívás keretében már volt képzésen.

A VP4-10.1.1-15 kódszámú felhívásba beemelték a területek elkülönítését: az ültetvények esetében elfogadott KET elkülönítése, ha az ültetvényen a közös sarokpontokon/töréspontokon természetes anyagú jelölő tárgy elhelyezésre kerül, amelynek jelölése a sarokpont jelölésének módjával megegyezően is történhet.

Ez a következőképpen értelmezhető: „Az ültetvények esetében a sarokpont jelölése úgy is történhet, hogy az ültetvény-támrendszer szélső sorának kezdő oszlopa mellé kerül kihelyezésre a sarokpont-jelölő tárgy azzal, hogy a területmérés kiindulópontja az ültetvényeknél meghatározott mérési szabályok figyelembevételével a sarokpont-jelölő tárgytól a meghatározott távolságban indul.”

agrotrend.hu / Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.