2023.03.22., szerda , Beáta, Izolda

Hírek

2018. szeptember 01. szombat • 15:55

Módosul a szezonális gázfogyasztás szabálya

A kedvező rendszerhasználati díjú szezonális fogyasztás egy igazolás birtokában vehető igénybe, amely elektronikus úton benyújtott kérelemmel igényelhető.

A rendelet szerint a 2018/2019. gázévtől már nem szükséges, hogy az október 1. és 31. közötti, valamint az április 1. és szeptember 30. közötti összes földgáz-felhasználás nagyobb legyen, mint a november 1. és március 31. közötti fogyasztás. A kapacitási feltétel továbbra is megmaradt, azaz a téli fogyasztási időszakra lekötött éves és negyedéves legnagyobb összkapacitás legfeljebb fele lehet a nem téli fogyasztási időszakra lekötött legnagyobb kapacitásnak - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A gázfogyasztás szabályai is módosulnak - fotó: pixabay.com

A kedvező rendszerhasználati díjú szezonális fogyasztás egy igazolás birtokában vehető igénybe, amely elektronikus úton benyújtott kérelemmel igényelhető a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH) július 1-jéig, a következő, október 1-től kezdődő gázévre vonatkozóan. Megszűnik továbbá a MEKH szezonális gázfogyasztásra való jogosultság utólagosan történő ellenőrzési jogosultsága, azaz a büntetések mérlegelésének lehetősége.

Az április 1-jétől szeptember 30-áig tartó, nem téli fogyasztási időszakra lekötött szezonális kapacitás októberi vagy novemberi vagy decemberi igénybevételnél a rendszerhasználóra leosztott órai mennyiség (kWh/h) és az adott napra lekötött kapacitás különbségének, valamint az éves szállítási kapacitásdíj 1/365, vagy 2/365, illetve 3/365 részének szorzata alapján kell fizetni azokra a napokra, amelyeken földgázvételezés történik, és a gáznapon allokált óracsúcs meghaladja a gáznapra vonatkozó lekötött összkapacitást.

A szezonális kapacitás október havi igénybevétele esetén az éves elosztási kapacitásdíj 1/365 részének, november havi igénybevétel esetén az éves elosztási kapacitásdíj 2/365 részének, december havi igénybevétel esetén az éves elosztási kapacitásdíj 3/365 részének és a nem téli fogyasztási időszakra lekötött kapacitásnak a szorzatát is meg kell fizetni azokra az októberi, novemberi és decemberi napokra, amelyeken a földgázvételezés történik. A korábban érvényben lévő szabályozás alapján mindhárom fenti hónap tekintetében egységesen 1/365 volt a szorzó.

A szezonális kapacitásterméken kívül – az időjárástól függően felmerülő fogyasztási igény esetén – negyedéves, havi és napi kapacitástermékek is leköthetőek a rendelet mellékletében foglalt kapacitásdíjakon. A szezonális kapacitás jogosulatlan igénybevételének pótdíjterhei nem változtak a korábbi szabályozáshoz képest.

A rendszerhasználati díjak változása a 2018/2019. gázévre vonatkozóan

A földgáz rendszerhasználati díjak, a külön díjak és a csatlakozási díjak mértékéről szóló 13/2016. (XII. 20.) MEKH rendelet júniusi módosítása alapján változni fognak a szállítási és elosztási díjelemek, így a rendszerhasználati díjak mértéke a 2018/2019. gázévre vonatkozóan a rendelet október 1-től hatályba lépő melléklete szerint.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.