2020.04.01., szerda , Hugó

Hírek

2018. június 21. csütörtök • 07:43

Módosulhatnak a vízkivételekkel kapcsolatos törvények

Régóta érintő problémát kezel a Parlament a vízkivételekkel kapcsolatos törvények módosításával. Teljes egyetértés nincs a képviselők között. 

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta: a javaslat a föld alatt lévő vízkészlet megóvása mellett, lehetőséget ad arra, hogy egyes vízhasználatokhoz, vízi létesítmények megépítéséhez és üzemeltetéséhez ne kelljen külön hatósági engedélyt kérni, másrészt legalizálhatóvá válnak az engedély nélkül létesített kutak bírság megfizetése nélkül, ugyanakkor az alapvető műszaki üzemeltetési feltételeket mindeninek be kell tartania.  

A törvényjavaslat szerint engedély és bejelentés nélkül létesíthető a 80 méternél sekélyebb és házi vízigényt meg nem haladó vízkivételt biztosító vízilétesítmény. A javaslat lehetőséget ad arra, hogy a korábban engedély nélkül létesített kutak utólagos fennmaradási engedélyt kapjanak bírság kiszabása nélkül, az érintett tulajdonosoknak 10 évük van arra, hogy legalizálják a vízkivételi művük engedélyezését - tette hozzá.

Dankó Béla, a Fidesz vezérszónoka úgy vélte: a javaslat a falvakban és tanyákon élő embereket, gazdákat régóta érintő problémát kezel. Szerinte a javaslat egy újabb lépés a hatékony öntözés megvalósítása, irányába és a háztáji gazdálkodással foglalkozó emberek boldogulását segíti.  

Kepli Lajos, a Jobbik vezérszónoka a vízkészletek hosszútávú biztonságát hangsúlyozva fogalmazta meg aggályait, és hiányolta a javaslattal kapcsolatos hatástanulmányokat. Jelezte, hogy a Jobbik ebben a formában nem támogatja a módosítást.            

Az MSZP-s Varga László pártja nevében szintén nem támogatta a javaslatot, továbbá a jogbiztonságot, az ivóvízbázis védelmét és megfelelő vezetékes ivóvízhez való jog érvényesülését hiányolta. 

Csárdi Antal, az LMP vezérszónoka úgy vélte: a módosítás a hazai felszín alatti vízkészletek ellenőrizetlen lerablását és kifosztását teszi lehetővé.

Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa szerint a módosítással a kormány a lovak közé dobja a gyeplőt.

Az elnöklő Lezsák Sándor a vitát lezárta.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.