2019.08.23., péntek , Bence

Hírek

2017. október 25. szerda • 12:23

Most megszabadulhat az évek óta felhalmozódott veszélyes hulladékoktól

Az adatgyűjtés után kezdődik a növényvédőszer-hulladékok begyűjtése.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével, az agrártárca és a növényorvosi kamara összefogásával adatgyűjtéssel kezdődik a növényvédőszer-maradékok országos begyűjtési kampánya – tájékoztat honlapján az agrárkamara.

A Földművelésügyi Minisztérium a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara együttműködésével a lejárt szavatosságú növényvédő szerek térítés- és szankciómentes begyűjtését szervezik, melynek elsődleges célja, hogy ezen tételek gazdái megszabadulhassanak ezektől az évek óta felhalmozódott veszélyes hulladékoktól.

A tényleges begyűjtés előtt adatgyűjtés indul ezen elfekvő tételekről.

Az információ beküldésének a határideje november 6.

Ez az a nap, amikor tájékoztatást kell adni a megyében fellelhető begyűjtendő növényvédő szerekről az ITT elérhető táblázat szerinti bontásban.

Az adatokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének fő-falugazdásza részére kell megküldeni (a falugazdász-irodák listája ITT elérhető). Az összesített adatokat a pontos helyszínek tulajdonosai, felelősei nevének feltüntetése nélkül fogja a növényorvosi kamara továbbítani, tehát a folyamat anonim jellegűvé válik.

A lejárt szavatosságú növényvédőszer-hulladékokat a következő kategóriák szerinti bontásban kérik a táblázatba beírni:

• rendszerváltás előttről származó tételek,

• rendszerváltás és az európai uniós csatlakozási időpont közötti időszakból származó tételek,

• az európai uniós csatlakozás utáni időszakból származó tételek.

A fellelt növényvédőszer-hulladék tételeket elnevezés és mennyiség (kg, liter) szerint, illetve a beazonosíthatatlan készleteket,,ismeretlen por/granulátum/folyadék" jelöléssel és a mennyiség megadásával (kg, liter) kell listázni.

A tényleges begyűjtés az országos adatfelmérés összegzése után, erre szakosodott cégek közreműködésével történik majd, az érintettek számára név- és költségmentesen. A készletek tulajdonosait a begyűjtés időpontjáról tájékoztatják.

*

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara nagyon fontosnak tartja kiemelni, hogy a felmérés, majd ezt követően a lejárt növényvédő szer hulladék készletek begyűjtése a készletekért felelősök, a készlet tulajdonoson, kezelők, érintettek számára név nélkül és költségmentesen fog történni.

Tehát

senkinek nincs oka attól tartani, hogy esetleg valamilyen szankciót foganatosít a hatóság azokkal szemben, akiknél ilyen készletek találhatók, és azokat egyébként jogszabályok általi kötelezettségük okán ez idáig nem semmisíttették meg

írja honlapján a növényorvosi kamara. A felmérés és begyűjtés célja nem ez, hanem az, hogy végérvényesen megszabadulhasson az ország e veszélyes anyagoktól.

Az ország területén feltételezhetően még napjainkban is találhatóak régmúltból itt maradt lejárt, forgalomból kivont hatóanyagú vagy nem azonosítható növényvédő szerek illegális raktárakban, elhagyott tárolókban, mezőgazdasági épületekben, egyéb helyeken. Egy 2003-as felmérés szerint az országban megközelítőleg 300 tonna ilyen növényvédő szer hulladék volt. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara is végzett egy ilyen célú részleges felmérést 2010-ben, és eszerint is országszerte találhatóan voltak még ilyen régi növényvédő szer készletek.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara többször kezdeményezte már a kérdés ismételt napirendre vételét, és állami pénzügyi forrás biztosítását e célra.

agrotrend.hu / NAKNMNK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.