2022.09.28., szerda , Vencel

Hírek

2017. december 10. vasárnap • 10:25

Hamarosan több sertéshús és vám nélküli bor mehet Japánba

Tető alá hozták a szabadkereskedelmi egyezményt Japánnal, a tojás és a tejtermékek ára emelkedett leginkább, határidő előtti kifizetés történt a tenyészkos- és tenyészbaktartóknak, magyar segítséggel modernizálhatja mezőgazdaságát Ghána, hungarikum lett a gulyásleves - ezek a hét agrárhírei.

Volna munkaerő-tartalék a kertészeti ágazat számára - A bérfelzárkóztatás fontos az egész mezőgazdaság számára. A szakemberek sürgetik a közfoglalkoztatás rendszerének átalakítását, hogy a kertészeti ágazatban az idénymunkákra egyszerűbben és gyorsabban lehessen munkaerőt találni. A mezőgazdaságot érintő munkaerő-piaci trendekről és kihívásokról tanácskozott az Országgyűlés kertészeti albizottsága.

Poggyászban érkezik a sertéspestis - Habár tilalom van érvényben, mégis próbálkoznak az ukrán hús behozatalával. Csak úgy tarthatjuk minél tovább távol az országtól ezt a rendkívül veszélyes betegséget, ha nincs rés a pajzson! Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy Ukrajnából származó, a záhonyi határállomáson elkobzott sertéshús mintában. A súlyos gazdasági kárral járó betegség terjedésében jelentős szerepe van a felelőtlen emberi magatartásnak, mivel a fertőzött állatok húsának illegális szállításával rövid idő alatt nagy távolságokra eljuthat a vírus. 

Megkezdte az öntözési vízigények felmérését a kamara - A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elindította az öntözésfejlesztési stratégia megalkotásához elengedhetetlen vízigény-felmérést. Ennek során mintegy 43 ezer kamarai tagot keresnek fel a falugazdászok. A kamara nyomatékosan kéri tagjait, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a felmérésben, hiszen az igények részletes megismerése garantálja az öntözésfejlesztési stratégia hatékony kialakítását.

fotó: Pixabay

Magyarország elkötelezett a természeti erőforrások és értékek megőrzésében - Magyarország környezetpolitikájának célja, hogy az ország gazdasági fejlődése a természeti erőforrások és értékek megőrzése, valamint fenntartható hasznosítása mellett menjen végbe - mondta felszólalásában Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára az ENSZ harmadik környezetvédelmi közgyűlésén. A tanácskozás eredményeit politikai nyilatkozatban és határozatokban rögzítették, melyeket a tagállamok szennyezés-megelőzési és -csökkentési önkéntes vállalásai egészítenek ki. A tárgyalások legnagyobb eredménye, hogy a környezetvédelmi közgyűlést követően először született konszenzussal elfogadott miniszteri zárónyilatkozat.

Előre lépett a gulyásleves és a gemenci gímszarvas - A Hungarikum Bizottság keddi döntése értelmében a hungarikum gyűjteményébe került a magyar gulyásleves, a pálos rend és a hollóházi porcelán. Bővült az Értéktár is.

Oltalom alatt álló földrajzi jelzést kap a Makói petrezselyemgyökér - A földrajzi jelzés valamely táj, helység, kivételes esetben ország neve, amelyet az e helyről származó olyan termék megjelölésére használnak, amelynek különleges minősége, hírneve, vagy egyéb jellemzője lényegileg ennek a földrajzi származásnak tulajdonítható.

fotó: Pixabay

Jövőre indul a Kárpát-medencei Falugazdász Program - 2018. január 1-től minden évben körülbelül 100 falugazdász segíti a Földművelésügyi Minisztérium kapcsolatrendszerében lévő, érdekvédelmi és érdekképviseleti tevékenységet is ellátó civil szervezeteken/gazdaszervezeteken keresztül a külhoni gazdálkodókat.

Magyar termelői és értékesítési szövetkezet alakult Kárpátalján - A magyar kormány 35 millió forintos támogatásával megalakult a Kárpátaljai Termelői és Értékesítési Szövetkezet (KTÉSZ), a határon túli magyarlakta területek első ilyen szervezete, amely egész Kárpátalján szervezi a magyar vállalkozások termelői tevékenységét és minőségi termékeinek értékesítését.

Magyar segítséggel modernizálhatja mezőgazdaságát Ghána - A két ország között az élelmiszer-ágazat számos területén nyílik mód a közös munkára. Szakemberek szerint megfelelő fajtaválasztással és az új technológiák alkalmazásával a duplájára növelhető a nyugat-afrikai országban előállított élelmiszer mennyisége.

Kiegyenlítene Libanon, Magyarország pedig bővítene - Az agrárkereskedelmi kapcsolatok bővítésének szándékával libanoni agrárdelegáció érkezett a Földművelésügyi Minisztériumba. Jövőre üzleti fórumra kerül sor a két ország között. A közel-keleti országból jelenleg gyakorlatilag semmiféle agrárgazdasági termék nem érkezik Magyarországra, a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások viszont évi 30 milliárd eurónyi terméket juttatnak el Libanonba. Magyarország elsősorban feldolgozott tejtermékekkel van jelen, de az utóbbi években jelentős az élő húsmarha kivitelünk is, Libanon jelentős olívaolaj, illetve déligyümölcs termelésével jelentkezhet a jövőben hazánkban.

Tető alá hozták az egyezményt - mehet több sertéshús és vám nélkül a bor Japánba. Sikeresen lezárták a tárgyalásokat az EU-Japán szabadkereskedelmi egyezményről. A bizottság szerint a Japánba exportáló európai vállalatok a szerződés nyomán mentesülni fognak az általuk évente befizetett mintegy egymilliárd euró vám nagy része alól. Sikeresen lezárták a tárgyalásokat az Európai Unió és Japán közötti szabadkereskedelmi egyezményről - jelentette be az Európai Bizottság pénteken. Közleményében a brüsszeli testület hangsúlyozta: a technikai részletekről szóló egyeztetések lezárása "fontos mérföldkő" az Európai Unió által valaha megkötött legnagyobb kereskedelmi megállapodás hatályba lépése felé vezető úton.

A tojás, a tejtermékek, a vaj ára emelkedett a legjobban. Novemberben ismét 2,5 százalékos volt az éves infláció, az előző hónaphoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Októberben 2,2 százalékosra csökkent az infláció a szeptemberi 2,5 százalékról.

fotó: Pixabay

Ernyőmárkával népszerűsítik és értékesítik külföldön a magyar borokat. Kormányzati, kereskedelmi és termelői közreműködéssel népszerűsít és értékesít magyar borokat a Tesco Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban, majd a jövő év tavaszától az Egyesült Királyságban is. A Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Kereskedőház, a Wine Concept Zrt. és a Tesco-Global Áruházak Zrt. közös munkájának eredményeként jött létre Wine Concept ernyőmárka, ez adja a cseh, a lengyel és a szlovák Tesco-áruházakban eladott magyar borok 12 százalékát - közölte Matt Simister, a Tesco-Európa vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Határidő előtti kifizetés a tenyészkos- és tenyészbaktartóknak. Az idén bevezetett új intézkedés keretében az állattartók két benyújtási időszakban nyújthattak be támogatási kérelmet a Kincstárhoz, ennek alapján történt meg a kifizetés a tenyészkos- és tenyészbaktartók számára.

Az állatorvosra nem csak a rendelőben van szükség. A Magyar Állatorvosok Világszervezetének idei őszi konferenciáját Kassán rendezték meg. Szó volt többek között az aktuális állatbetegségekről, az állati eredetű melléktermékek feldolgozásáról is.

agrotrend.hu

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.