2022.10.04., kedd , Ferenc

Hírek

2016. június 16. csütörtök • 12:11

Mozog a piac vagy mozdulnia kéne?

Az Eurostat felmérése szerint Az EU-ban az önfoglalkoztatottak 32 százaléka (9,8 millió fő) nő. A nők szakmailag jelentősen hozzájárultak a hagyományos vidéki élet és a gazdasági formák terjesztéséhez, illetve a helyi élelmiszerellátás sarokköveinek számítanak.

A Copa-Cogeca, Európa legnagyobb mezőgazdasági érdekképviseleti szervezete, melynek Női Munkacsoportjának első alelnöki posztját Batthyány-Schmidt Margit tölti be, hat pontban állította össze tervezetét. Cél, javítani a női gazdálkodók helyzetén – különös tekintettel a társadalombiztosításra, szabadságolásra, figyelembe véve a nők otthon betöltött szerepét (gyereknevelés, betegek ápolása). Emellett a bizottság fontosnak érzi a vidéki térségek elszigeteltségét csökkenteni, javítani az infrastruktúrán, általános életszínvonalon, ezzel is redukálva a vándorlások számát. A hat pontot szem előtt tartva a Munkacsoport vidékfejlesztési intézkedésekre is tett javaslatot.

A hat pont:

– Támogatás és tanácsadás az innovatív mezőgazdasági tevékenységekhez.

– Multi-funkcionalitás előmozdítása. Olyan plusz tevékenységek ösztönzése a mezőgazdasági munka mellett, vagy azon kívül, mely hozzájárul a termeléshez, profitnövekedéshez.

– A vállalkozói hálózaton belül ösztönözni a női vállalkozói kedvet, készséget.

– Szociális intézkedések egyenlőségi alapon.

– Információs adatbázisok, hálózatok fejlesztése.

– Infrastruktúra, szolgáltatások elérhetőségének javítása, létesítményekhez való hozzáférés, mindennapi életszínvonal emelése.

Fotó: 123RF

A munkaerőpiacon kevésbé vannak jelen a nők, mint a férfiak: amíg 15 és 64 éves kor között a férfiak 70,3 százaléka, a nőknek csak 57,8 százaléka jövedelemszerző Európában. Az oktatásban viszont a nők viszik a prímet: a hazai jelzőszámok szerint a nők hosszabb ideig ülnek iskolapadban, mint a férfiak, ugyanakkor a karrierjük megvalósításában támogatást, ösztönzést igényelnek, hangzott el Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnökének előadásában a Nők és az innováció című szakmai konferencián.

Fotó: 123RF

Székely Erika, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vidékfejlesztési területének igazgatója a konferencián hangsúlyozta, az EU egyik új fókuszterülete az agrárinnováció. Egy fejlesztésből akkor lesz innováció, ha a piacon is képes elterjedni, éppen ezért egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a piacvezérelt kutatások támogatására.

A kamara munkatársa felhívta a figyelmet Elisabeth Jeggle európai parlamenti jelentésére, melyből kiderült, a nők szakmailag jelentősen hozzájárultak a hagyományos vidéki élet és a gazdasági formák terjesztéséhez, illetve a helyi élelmiszerellátás sarokköveinek számítanak. Erre reflektálva Székely Erika egy hazai példát is bemutatott, demonstrálva a nők agrárinnovációban betöltött szerepét: a Mozgó piac programnak köszönhetően a városokba és az irodaházakba is eljutnak a termelők árui, és a kezdeményezést a NAK is támogatja.

A Közösségi Termelői Program Nonprofit Kft. önállóan indította el a Mozgó Piac Programot, és több mint 15 irodaházban tart termelői piacokat. Egyre több olyan fogyasztó keresi az ilyen jellegű piacokat, akik szeretnék tudni, hogy ki állítja elő az asztalukra került élelmiszert. A termelők pedig örömmel szolgálnak információval az általuk előállított termékekről, nem beszélve arról, hogy az élelmiszerlánc lerövidülésével közvetlenül szolgálják ki a fogyasztói igényeket. Botos Anikó, a Mozgó Piac Program ötletgazdája és ügyvezetője a Kamarával korábban megkötött stratégiai megállapodáskor mondta: a cél közös, a gazdáknak piaci lehetőséget szeretnénk biztosítani, hiszen a megtermelt árut el kell juttatni a vásárlókhoz, de a vásárlóknak is nyitottá kell válniuk ezekre a termékekre, és fontos különbséget tenni az olcsó dömpingáras termékek és a kézműves élelmiszerek között.

agrotrend.hu 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.