2022.09.27., kedd , Adalbert

Hírek

2022. augusztus 17. szerda • 10:40

Nagy lehetőségek kapujában a pakisztáni-magyar mezőgazdasági együttműködés

A kétoldalú mezőgazdasági együttműködés lehetőségeiről egyeztettek Dr. Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Asad Rehman Gilanit, a Pakisztáni Befektetési Tanács (BOI) elnöke. A felek a megbeszélésen kitértek a vetőmagtechnológia-transzferekre, a tejágazati beruházásokra és a mezőgazdaság gépesítésére is.

A helyettes államtitkár kiemelte, Magyarország vezető szerepét a GMO-mentes vetőmagtermelő országok között és ismertette a több mint 140 éves múltra visszatekintő magyar vetőmag-minősítési rendszert. Hangsúlyozta: hazánkban jelenleg több mint 900 vetőmagnemesítéssel és -termesztéssel foglalkozó intézmény és vállalkozás működik. Javaslatot tett a közvetlen kapcsolatfelvételre a magyar nemesítő cégekkel, a Pakisztán számára kiemelt fontosságú vetőmagok minőségének javítása érdekében.


Forrás: kormany.hu

A megbeszélés során körvonalazódtak a kooperáció további lehetséges formái a mezőgazdasági gépgyártás, valamint az agrárdigitalizáció, a növényvédelem, a takarmánytermelés, illetve az élelmiszer-feldolgozás terén.

A felek megegyeztek abban, hogy folytatják a konzultációt a klímaváltozás okozta kihívások kezelése, különösen az öntözésfejlesztés kapcsán szerzett magyar tapasztalatok átadása, illetve a magas teljesítményű öntözőberendezések telepítése kapcsán.

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.