2022.01.26., szerda , Vanda, Paula

Hírek

2018. augusztus 17. péntek • 16:43

Nagy veszélyt jelent az aszály a magyar mezőgazdaságnak

Egy debreceni tanulmány szerint 30 évente következik be hazánkban olyan fokú szárazság, ami komoly gazdasági károkat okoz.

Nagy István agrárminiszter a debreceni Farmer Expo megnyitóján kijelentette: öntözés nélkül nem lesz eredményes termelés - közölte az MTI.


Nagy István - fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

- A felszín feletti vizekből jelenleg 80 ezer hektárt öntöznek az országban, miközben a meglévő csatornák 200 ezer hektár öntözését tennék lehetővé - jegyezte meg.

A tárcavezető jelezte:

Magyarország folyóiba kevesebb víz érkezik, mint amennyi távozik, így "erkölcsi alapunk van öntözni".

Bejelentette, hogy a kormány döntött a derecskei főcsatorna-beruházásról, amely napokon belül megkezdődik, ugyanakkor támogatásáról biztosította a Debrecen és térsége vízgazdálkodási programjának a megvalósítását.

Nagy István előadásában utalt a Debreceni Egyetem (DE) kutatóinak munkájára, akik 110 év napi meteorológiai adatai alapján végeztek elemzést, s kiderítették,

30 évente következik be hazánkban olyan fokú szárazság, aszály, ami nagyon komoly gazdasági károkat okoz.

Intőjelnek nevezte, hogy utoljára 1992-ben volt az utolsó ilyen nagy aszály, s a 30 évet tekintve

az országnak nagyon gyorsan fel kell készülni, hogy olyan vízgazdálkodást és talajművelést folytassunk, amivel minimalizálni tudjuk majd azokat a károkat, ami elé nézünk.

Az agrárminiszter hozzátette, hogy az Agrárminisztérium és a Belügyminisztérium vízügyi szakemberei szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy olyan megoldási javaslatokat dolgozzanak ki, amellyel Magyarország öntözhető területeinek nagysága növelhető lehessen.

Nagy István rámutatott, hogy 

meg kell tudni újulnia az ágazatnak, a jelenlegi növénytermesztési technológiák újragondolását sürgette, kiemelve, hogy mindehhez az ágazat szereplőinek összefogására, és a fiatalok egyre növekvő szerepvállalására, generációváltásra van szükség.

Utóbbi kapcsán elmondta: a fiatal gazda pályázatra 4200 pályázat érkezett, és a

10 milliárd forinttal megnövelt pályázati keretből kétezren kaptak támogatást.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere az expó megnyitóján hangsúlyozta, hogy bár az utóbbi időszakban jelentős ipari beruházásokat, és munkahelyek ezreinek létrejöttét jelentették be a városban,

a mezőgazdaság, az élelmiszeripar nem lett kevésbé fontos Debrecen életében.

A polgármester reményét fejezte ki, hogy a 30 ezer hektár hajdúhátsági földet érintő Civaqua vízgazdálkodási programot - amit még az 1970-es években dolgoztak ki, és azóta többször frissítettek - a közeljövőben sikerül megvalósítani.

A Farmer Expon idén 300 kiállító mutatkozik be, több mint 17 ezer négyzetméter kiállítási területen.

A számos állatfajta-bemutató mellett kertészeti, baromfi-, sertés- és szarvasmarha-konferenciát rendeznek az augusztus 20-ig tartó vásáron.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.