2021.09.23., csütörtök , Tekla

Hírek

2020. szeptember 11. péntek • 13:09

Nagyobb adókönnyítést kapnak az őstermelők, családi gazdaságok

Az őstermelők és a családi gazdaságok működésére vonatkozó új szabályozásról dönthet az őszi ülésszakban az Országgyűlés. Új működési forma lehet az őstermelők családi gazdasága és a családi mezőgazdasági társaság. A csomag fontos eleme emellett az adómentesség értékhatárának emelése, valamint az adózási környezet egyszerűsítése is.

Elkészült a családi gazdaságok és az őstermelők működésére vonatkozó új szabályozási koncepció – jelentette be Nagy István agrárminiszter a 33. Bábolnai gazdanapok megnyitóján - írja a Magyar Nemzet.

Könnyítésre számíthatnak az őstermelők

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a Magosszal, a Pénzügyminisztériummal és az Igazságügyi Minisztériummal közösen kidolgozott új adózási és szakmai koncepcióban új működési formák jelennek meg, tovább támogatva az őstermelőket és a családi gazdaságokat. Az egyik ilyen működési forma az őstermelők és családi gazdaságok összevonásával az őstermelők családi gazdasága. A másik a jogi személyekként működő, családtagok között létrejövő családi mezőgazdasági társasági forma.

A új szabályozás egyebek mellett az adózási környezet egyszerűsítését és az adómentesség értékhatárának növelését is tartalmazza.

A miniszter emlékeztetett: a családi gazdaságok fogalmát az első Orbán-kormány vezette be, és most itt az idő, hogy tovább erősítse a kormány a mintegy 290 ezer őstermelőt és 23 ezer családi gazdaságot a működési környezet további egyszerűsítésével. Ők állítják elő azokat a megbízható, hazai élelmiszereket, amelyeknek a járvány megjelenésével felértékelődött a szerepük. Az új koncepciót várhatóan az őszi ülésszakban tárgyalja az Országgyűlés.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Óvatosságra int a második hullám

Nagy István azt hangsúlyozta, hogy a járvány második hulláma már itt van, ezért az a legfontosabb feladat, hogy vigyázzunk egymásra. Kiemelte: kulcsfontosságú az előírások betartása, mert így lehet megvédeni a munkahelyeket, az iskolákat, az óvodákat és más intézményeket. A miniszter arra emlékeztetett, hogy az Agrárminisztérium a korábbi támogatási formákon túl a Gazdaságvédelmi alapból 25 milliárd forint értékben több támogatási konstrukciót is meghirdetett, amelyek segítik a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat a koronavírus gazdasági hatásainak kezelésében.

Nem csak a járvány kedvezőtlen hatásainak tompítására hirdetett meg támogatást az Agrárminisztérium. Nagy István a napokban jelentette be, hogy októbertől lehet benyújtani a támogatási kérelmeket az állattartó telepek fejlesztésére, amelyre 50 milliárd forint keretösszeggel hirdetett pályázatot az agrártárca.

Bábolnán mutatkoznak be az új drónok és robotok

A miniszter hozzátette: a járvány miatt 2020-ban a 33. Bábolnai gazdanapok az egyetlen olyan nagy mezőgazdasági szakvásár, ahol az agrárium az elvárt szakmai presztízsnek megfelelően mutatkozhat be és színvonalas programot kínál a gazdálkodóknak.

 Fotó: Pelsőczy Csaba

A bábolnai gazdanapok részeként a szakiskolai napokon ezer diák ismerkedhet meg az új technológiákkal és fejlesztésekkel; a végzős diákok konferencián vehetnek részt, ahol a továbbtanulási, továbbhaladási lehetőségekről hallhatnak – számolt be a távirati iroda. A látogatók munka közben figyelhetik meg a precíziós gazdálkodásban szerepet játszó mezőgazdasági drónokat. Az interaktív talajszelvényben megtekinthetik a talajművelő eszközök föld alatt végzett munkájának eredményét.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.