FÓKUSZBAN

A jó minőségű élelmiszer nem más, mint olcsó egészségbiztosítás

A jó minőségű élelmiszer nem más, mint olcsó egészségbiztosítás

Élelmiszereink legyenek biztonságosak, egészségesek, kiváló

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Nemrég adták át az Év traktora 2019 (Tractor of the Year 2019) ...

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nem csak kötődésük

Hírek

2018. november 04., vasárnap • 13:21

Nagyon drága lesz az idei tél

A nyári szélsőséges időjárás sajátosságai miatt kevesebb élelmiszert fogunk tudni megvásárolni és azt is magas áron.

Gyenge az idei burgonyatermés - A kedvezőtlen időjárás miatt – a termésbecsléshez gyűjtött adatok szerint – idén mindössze 23,9 tonna/hektáros termésátlagra lehet számítani, szemben az optimális 40 tonnával.

Év végéig lehet bejelenteni az engedély nélkül telepített gyümölcsültetvényeket - A gazdák az engedély nélkül telepített gyümölcsültetvényeket szankciómentesen december 31-ig jelenthetik be, a határidő elmulasztása akár 20-50 ezer forintig terjedő bírsággal is járhat.

Egyre jobban teljesít a magyar gazdaság - Javította a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok, köztük a magyar idei és jövő évi növekedési ütemére adott előrejelzéseit az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A statisztika szerint a magyar gazdaság felívelőben van - fotó: pixabay.com

Tilos a terményen túl szerves anyagot a szántóföldről elvinni - Az elmúlt ötven évben 90 százalékkal csökkent a termőföld mikroorganizmus-tartalma. Tehát nem 10 százalékkal, hanem 10 százalékra esett vissza. A termőképességet azonban nemcsak hogy megőrizni, hanem fokozni is lehetne, sőt kellene.

Hivatalosan is alátámasztották, hogy aszály van - Az Agrárminisztérium közleménye szerint hivatalosan is aszály van, ami a kárenyhítésben érintettek számára lényeges.

10 milliárd forint támogatásra pályázhatnak a borászok - A Széchenyi 2020 keretében a borászatok számára 10 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre.

Zalában két tonnával több kukoricát takarítottak be, mint tavaly - A kukorica 97 százalékát betakarították Zala megyében, a hektáronkénti átlagtermés 8,8 tonna, közel két tonnával jobb a tavalyinál.

Bőséges volt az idei kukorica termés - fotó: pixabay.com

A túltermelés miatt kevesebbet kell fizetni az almáért - A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke kiemelte, hogy csaknem 20 százalékkal kevesebbet kell fizetni az almáért, mint tavaly.

A nitrátérzékeny helyeken tilos a trágyázás február 15-ig - A nitrátérzékeny és akg-s területeken október végétől február 15-ig tilos a trágyázás.

Ez az „őszi tavasz” nem kis kihívás a repcetermesztőknek se - Idén ősszel az átlagosnál jóval nagyobb arányban találunk heterogén repceállományokat az országban, hol a vetés utáni csapadékhiány, hol éppen a jelentős mennyiségű csapóesők okozta vontatott kelés miatt.

Tolna megyében a legmagasabb a kukorica termésátlaga - A vízi szállítás akadozása negatívan hatott a termény felvásárlási árára, ezért vannak, akik tárolják a terményt.

9 tonna feletti a kukorica termésátlaga Tolnában - fotó: Pixabay

Egyre melegebb van, de mi lesz így a sörrel? - A sör ára várhatóan megduplázódik a sörárpa csökkenő hozama miatt.

Hiány lehet az olajrepcéből? - Még mindig kilátástalan helyzetben van a német repcepiac, de ez hamarosan megváltozhat.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.