2023.06.01., csütörtök , Tünde

Hírek

2018. november 04. vasárnap • 13:21

Nagyon drága lesz az idei tél

A nyári szélsőséges időjárás sajátosságai miatt kevesebb élelmiszert fogunk tudni megvásárolni és azt is magas áron.

Gyenge az idei burgonyatermés - A kedvezőtlen időjárás miatt – a termésbecsléshez gyűjtött adatok szerint – idén mindössze 23,9 tonna/hektáros termésátlagra lehet számítani, szemben az optimális 40 tonnával.

Év végéig lehet bejelenteni az engedély nélkül telepített gyümölcsültetvényeket - A gazdák az engedély nélkül telepített gyümölcsültetvényeket szankciómentesen december 31-ig jelenthetik be, a határidő elmulasztása akár 20-50 ezer forintig terjedő bírsággal is járhat.

Egyre jobban teljesít a magyar gazdaság - Javította a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok, köztük a magyar idei és jövő évi növekedési ütemére adott előrejelzéseit az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A statisztika szerint a magyar gazdaság felívelőben van - fotó: pixabay.com

Tilos a terményen túl szerves anyagot a szántóföldről elvinni - Az elmúlt ötven évben 90 százalékkal csökkent a termőföld mikroorganizmus-tartalma. Tehát nem 10 százalékkal, hanem 10 százalékra esett vissza. A termőképességet azonban nemcsak hogy megőrizni, hanem fokozni is lehetne, sőt kellene.

Hivatalosan is alátámasztották, hogy aszály van - Az Agrárminisztérium közleménye szerint hivatalosan is aszály van, ami a kárenyhítésben érintettek számára lényeges.

10 milliárd forint támogatásra pályázhatnak a borászok - A Széchenyi 2020 keretében a borászatok számára 10 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre.

Zalában két tonnával több kukoricát takarítottak be, mint tavaly - A kukorica 97 százalékát betakarították Zala megyében, a hektáronkénti átlagtermés 8,8 tonna, közel két tonnával jobb a tavalyinál.

Bőséges volt az idei kukorica termés - fotó: pixabay.com

A túltermelés miatt kevesebbet kell fizetni az almáért - A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke kiemelte, hogy csaknem 20 százalékkal kevesebbet kell fizetni az almáért, mint tavaly.

A nitrátérzékeny helyeken tilos a trágyázás február 15-ig - A nitrátérzékeny és akg-s területeken október végétől február 15-ig tilos a trágyázás.

Ez az „őszi tavasz” nem kis kihívás a repcetermesztőknek se - Idén ősszel az átlagosnál jóval nagyobb arányban találunk heterogén repceállományokat az országban, hol a vetés utáni csapadékhiány, hol éppen a jelentős mennyiségű csapóesők okozta vontatott kelés miatt.

Tolna megyében a legmagasabb a kukorica termésátlaga - A vízi szállítás akadozása negatívan hatott a termény felvásárlási árára, ezért vannak, akik tárolják a terményt.

9 tonna feletti a kukorica termésátlaga Tolnában - fotó: Pixabay

Egyre melegebb van, de mi lesz így a sörrel? - A sör ára várhatóan megduplázódik a sörárpa csökkenő hozama miatt.

Hiány lehet az olajrepcéből? - Még mindig kilátástalan helyzetben van a német repcepiac, de ez hamarosan megváltozhat.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.