2020.02.24., hétfő , Szőkőnap

Hírek

2019. augusztus 19. hétfő • 14:02

Nagyon gyenge lett az idei mézszezon

Feladta a leckét az idei szezon a méhészeknek. A szakértők nem örültek a korán jött tavasznak, az aszály, majd az esős május is hatással volt a – mint kiderült – gyenge hozamra.

Borús kilátásokkal tekintettek az idei szezonra a hazai méhészek. Amitől féltek sajnos be is igazolódott, a termelési év elég gyengére sikeredett. A tendencia Baranyában is jellemző, például itt is nagyjából a tavalyi akácméz mennyiségének fele lesz. May Gábor szentlőrinci méhész, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója elmondta, a napraforgó sem hozta meg a várt eredményeket - írja a bama.hu.

Kevés mézet gyűjtöttek  össze idén a méhek a szélsőséges időjárás miatt - fotó: pixabay.com

– Már vége van a napraforgó pergetésének – fogalmazott May Gábor. – Amit a méhcsaládok ezután begyűjtenek az már megmarad nekik. Ők már a télre készülődnek, kezdik a téli élelemkészletet feltölteni.

Méhpusztulás a szezonban nem volt jellemző. Voltak pusztulásos esetek, de sokkal kevesebb volt az elhullás, a tapasztalt méheltűnés a napraforgó kapcsán mint a tavalyi évben.

Az ágazatot sújtó szélsőséges időjárási körülmények és a piaci viszonyok hullámzása indokolttá tette egy új támogatási forma bevezetését, ezért az Agrárminisztérium méhcsaládonként 500 forintot nyújt a jogosult méhészek – Országos Méhészeti Egyesület tagjai – számára.

A támogatás országosan közel 20 ezer méhész 1,2 millió méhcsaládja számára adhat segítséget. A kérelem augusztus 31-ig elektronikusan nyújtható be a Magyar Államkincstárhoz, az erre a célra kialakított elektronikus űrlapkitöltő felületen, amelyben a falugazdászok is segítséget nyújtanak.

A kérelem a benyújtását követő naptól számított tíz napon belül – legkésőbb augusztus 31-ig – az elektronikus felületen keresztül módosítható.

May Gábor szerint a támogatás iránt a baranyai méhészek is érdeklődnek, örülnek a lehetőségnek. Ám a jelentkezők száma egyelőre elmarad a várttól.

agrotrend.hu / bama.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.