2022.06.28., kedd , Levente, Irén

Hírek

2020. augusztus 14. péntek • 09:38

NAK TechLab: szarvasmarha-tenyésztést támogató ötlet nyert

Innovatív ötletek mérettettek meg a NAK TechLab egyetemi ötletversenyének csütörtöki döntőjében, amelynek a szakmai zsűri döntése alapján a nyertese egy szarvasmarha-tenyésztést támogató ötlet lett.

Az ötletversenyre olyan egyetemi hallgatókból csapatok jelentkezését várták, akik innovatív ötletükkel, hatékony megoldásaikkal segíthetik a hazai mezőgazdaság digitalizációját, egyúttal valós problémákra válaszolnak -  írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).  A döntőbe került hét csapat prezentációját szakmai zsűri értékelte, amelynek tagja Győrffy Balázs, a NAK elnöke, Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Umenhoffer Péter, az Axiál Kft. marketing igazgatója és Katona Bence, a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója volt.

Az első helyezett a CowBaj csapat lett, amelynek ötlete a szarvasmarha-tenyésztésben nyújt segítséget. Elmondásuk szerint a szarvasmarhák egyharmadánál lép fel sántaság, amelynek diagnosztizálása az állatorvosok részéről pénz- és időigényes, ezért ritkán végzik el. A csapat megoldása erre egy automatizált rendszer, amely mesterséges intelligenciával képes az állatok figyelésére. A kamerás megfigyelés adatait a rendszer tovább küldi egy felhasználóbarát alkalmazásba, ahol a gazda így követni tudja a szarvasmarháinak állapotát.

Fotó: pixabay.com

Az első helyezett jutalma egy drón volt, továbbá jelen lehetnek egy nemzetközi innovációs fesztiválon, és további szakmai konzultációban is részesül a fejlesztés tökéletesítéséhez. Mindezek mellett részt vehet a NAK TechLab inkubációs programban, amely egyedülálló lehetőség arra, hogy a startupok vezető nagyvállalati partnerekkel dolgozzanak a piacot meghódító megoldásaikon.

A második NAK TechLab inkubátor szeptemberben indul, augusztus 30-ig várják az érdeklődők jelentkezését.

Az eseményen az Axiál Kft. különdíjában részesült a Tornádó és a GomBOT csapat. Forrai Benedek, a Tornádó csapat tagja ismertette, hogy az ötletük növények hőmérsékletének mérésére irányul annak érdekében, hogy  a kertészetek pontosabban tudják növényeiket szabályozni az üvegházakban. Ehhez a csapat egy egyedi kamerát fejleszt, amelyhez majd külső kalibrálási lehetőséget biztosít. A fiatalok olyan kamerarendszeren dolgoznak, amely egy hosszú hullámú infrakamera segítségével képes változatos körülmények között megbízhatóan és pontosan visszaadni a növények hőmérsékletét. Ezt egy klímaállomással kombinálva a növények gázcserenyílásain át ható párologtató hatást, a VPD-t (Vapour Pressure Deficit)  is mérni tudnák. 

A gombatermesztés költségének szignifikáns része a munkaerő, amelyben sokszor hiányt is szenvednek a vállalatok. Ennek kiküszöbölésére tervezett speciális gombatermesztő, polcokra szerelhető, autonóm robot ötletét alkotta meg a csapat vezetője, Noszály Bettina. Az innovatív megoldás a gombaállomány napi ellenőrzésére, a legfontosabb levegő- és gombakomposzt-paraméterek monitorozására, illetve a megérett csiperkegomba leszedésére alkalmas. 

agrotrend.hu / NAK

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.