2019.10.14., hétfő , Helén

Hírek

2017. augusztus 02. szerda • 08:32

Napi negyven szabadtéri tűzhöz hívják a tűzoltókat a kánikulában

A száraz, forró időjárásban több a szabadtéri tűz, a kánikulában naponta negyven ilyen esethez hívják a tűzoltókat. Idén eddig 46 kombájn vagy bálázógép gyulladt ki.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője elmondta,

továbbra is érvényes a június 20-án elrendelt országos tűzgyújtási tilalom, amely szerint tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

A helyettes szóvivő kiemelte: a szabadtéri tüzek kilencvenkilenc százalékát emberi mulasztás okozza.

Hangsúlyozta: a kánikulában naponta átlagosan negyven ilyen esethez hívják a tűzoltókat, idén pedig már hatezer-kétszáz olyan esethez riasztották őket, amelynél erdő vagy más növényzet égett.

fotó:MTI

Otthon nem tilos grillezni, bográcsozni, de nem szabad magára hagyni a tüzet, ha pedig feltámad a szél, el kell oltani, és mindig kell oltóanyagnak és megfelelő szerszámnak a közelben lennie. Úgy kell eloltani a tüzet, hogy ne gyulladhasson ki újra, ehhez 3-5 centiméter földet vagy homokot kell rászórni - tette hozzá.

Mukics Dániel jelezte azt is, hogy aki megsérti a tűzgyújtási tilalmat, és oltani kell az emiatt keletkező tüzet, az 20 ezertől 3 millió forintig terjedő bírságot kaphat.

fotó:MTI

Szólt a mezőgazdasági tüzekről is: idén eddig 46 kombájn vagy bálázógép gyulladt ki, tízszer pedig ilyen gép okozott tüzet. Csak kifogástalan műszaki állapotú mezőgazdasági géppel szabad megkezdeni a munkát - fűzte hozzá. Mukics Dániel felhívta a figyelmet arra is, hogy tilos a kerti zöldhulladék égetése, de ez alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.