2023.03.22., szerda , Beáta, Izolda

Hírek

2021. július 30. péntek • 12:57

"Natúr Sümeg 2021”

A történelmi Magyarország natúrborászainak találkozója az ismét önállóvá vált Sümegi apelláció köszöntése jegyében.

Sümeg egy földtani csodaország, a Föld korszakainak lenyomatai, a kőzetek sokasága és sokfélesége egyedülálló Európában. A sajátos terroirt az egyedi mikroklíma, a mészkő és a tűzkő keveredése biztosítja- írják közleményükben a szervezők.

2019-ben helyi borászok - Sümeg Penta néven - azzal a szándékkal fogtak össze, hogy Sümeg újra önálló apellációi státuszt kapjon, visszaszerezve ezzel mindazt az önállóságot, amely évszázadokig meghatározta az itteni borokat és pezsgőke. Az Agrárminisztérium Bor és Eredetvédelmi Tanácsa 2021. május 12-én fogadta el kérelmüket, ezzel létrejött Európa második legkisebb apellációja.

Az önálló apelláció szándékának hármas alapja: az egyedi, sajátos borkészítési eljárások iránti szigorú elkötelezettség, az ökológia szőlőművelés, valamint a természetes borok készítésének szándéka.

Mindezek megerősítésére hozta létre Egly Márk a „Natúr Sümeg” rendezvényt, ahol a történelmi Magyarország legjobb natúrborászai, a legelismertebb biodinamikus szőlőművelési szakértői találkoznak és osztják meg egymással és az érdeklődőkkel saját tapasztalataikat. Célunk, hogy a „Natúr Sümeg” rendezvény évről-évre a Kárpát-medencei natúrborászok találkozó helyévé váljon.

„Natúr Sümeg 2021” rendezvényről

Időpont: 2021 július 31. 09.00. – 12.00.

Helyszín: Ramasetter látogatóközpont (8330 Sümeg, Deák Ferenc utca 8.)

09.00: „Geológia terroir” - Futó János, geológus, földtani természetvédelmi szakértő, címzetes múzeumigazgató, főiskolai és egyetemi óraadó tanár.

10.00: „Natural smart technológia szer maradvány mentesen” - Tamasek Zoltán Szlovákióból, neve és munkássága a „Biológiai növényvédelem prófétájaként” Svájctól Új-zélandig és a Grúziától Franciaországig ismert és tisztelt a szőlészek körében.

11.00: „Biodinamika a szőlőben” - Horváth Julianna, borász, kertészmérnök, aki Rudolf Steiner impulzusai alapján végez kísérleteket növényvédelemben, komposzt használatban és borkészítésben. Mezei Mihály Demeter, biodinamikus tanácsadó, az elmúlt két évtizedekben a hazai biodinamikus mozgalom szervezője, a Biodinamikus Közhasznú Egyesület elnöke, a Biokultúra Szövetség elnökségének tagja.

12.00: „A szenzitív piacok nyugaton a natúr borok tekintetében” - Ellie Bauwens, Belgium legnagyobb, világ borokra szakosodott borkereskedőjének csúcs gasztronómiáért felelős kereskedelmi képviselője, a HOLASS Bor Kollektiva létrehozója.

16.00 - 21.00 óra között sétáló borkóstoló a Ramassetter Látogatóközpontban

 

A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!

Bővebb információk: palotapince@palotapince.hu

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.