2021.08.03., kedd , Hermina

Hírek

2016. december 19. hétfő • 16:06

Ne csak a szerencsén és az időjáráson múljon az agrárium sikeressége

Az idei év bőséges gabonatermését igencsak beárnyékolták az alacsony felvásárlási árak, ami viszont az állattartóknak kedvezhet. De vajon behozhatja hátrányát az állattenyésztés, illetve remélhetünk-e fordulatot a vízgazdálkodás fejlesztésétől?

Ez az év sok tekintetben a rekordoké volt: több növényi kultúra esetében is kiemelkedő eredményeket hozott a nyári aratás és az őszi betakarítás, a közel 19 millió tonnás gabonatermés mintegy 15 százalékkal haladja meg az előző évi mennyiséget.

- 2010-2015 között 47,6 százalékkal bővült a magyar mezőgazdaság, 2015-2016 között pedig további 1,3 százalékkal. Olyan eredményeket tudtunk letenni az asztalra, amikre korábban nem volt példa – mondta Nagy István Tácon, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) évértékelő, elnökségi és választmányi ülésén pénteken. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára szerint 2017. a következő évtized fordulópontját jelentheti az uniós támogatások kifizetése révén, és arra is megvan minden esély, hogy az ágazat további 30-40 százalékos növekedést tudjon elérni. 

Nagy István: Egyensúlyba kell hozni az állattenyésztést a növénytermesztéssel  – fotó: Agrotrend.hu

Ennek az eredménynek az eléréshez szükség van a pályázati forrásokra, valamint arra, hogy a megvalósult beruházásokkal feldolgozó üzemek, hűtőházak, élelmiszeripari fejlesztések és olyan vállalkozások jöjjenek létre, amelyek az alapanyag-termelés mellett megfelelő hozzáadott értékkel bíró élelmiszereket képesek előállítani. - Csak így leszünk képesek plusz erőforrásokat mozgósítani – tette hozzá az államtitkár.

Nagy István beszédében hangsúlyozta: az alacsony takarmányáraknak köszönhetően az állati termékeink versenyképes áron tudnak a piacra jutni. - Akkor vagyunk stabilak és úgy lesz kiszámítható a termesztésünk, ha figyelünk arra, hogy az állattenyésztés súlya a mostani állapothoz képest növekedjen a magyar mezőgazdaságon belül. Ugyan jelentős elmozdulás tapasztalható, de még mindig

nem egészségesek az arányok. 

Az FM kiemelten támogatja a hazánkba érkező import szója betiltását, melyhez a kutatási eredmények és a kiváltáshoz szükséges melléktermékek is rendelkezésre állnak. 

Jakab István: Év végére akár a 0,8 százalékot is meghaladhatja az ágazat GDP-hez való hozzájárulása – fotó: Agrotrend.hu

Az ülésen Jakab István, Magosz-elnök kijelentette: a klímaváltozás közepette is meg kell teremteni a termelés biztonságát, amihez a vízgazdálkodás fejlesztése elengedhetetlen. - Amíg az öntözés rendszerét nem tesszük rendbe, addig nem tudjuk maradéktalanul megvalósítani a magyarországi fehérjeprogramot se. Ez pedig

a magyar élelmiszergazdaság modernizációs programjának alapja

– mondta az elnök. 

Ahogy arról az Agrotrend.hu beszámolt, jogszabály írja/írta elő a permetezőgépek kötelező felülvizsgálatát. Ezzel kapcsolatban Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke elmondta: az elmúlt év egyik meghatározó lépése volt a növényvédelmi gépek felülvizsgálatának szabályozása, amiben a Magosz és a NAK összefogva érdemi sikert tudott elérni. Mindez évi több 10 ezer forint megtakarítást jelent gépenként.

A NAK-elnök szerint nagy előrelépés történt az engedély nélkül furt kutak legalizálásának ügyében is – fotó: Agrotrend.hu

Győrffy Balázs a nagyságrendileg 2 milliárd forintos beruházást igénylő országos jégeső-elhárító hálózatról szólva kifejtette: a jogszabályi keretrendszer fennáll ahhoz, hogy azt a kárenyhítési rendszerből lehessen finanszírozni. A hálózat a NAK reményei szerint nem fog plusz forrásbevonást igényelni a gazdálkodók részéről.

A  kamara további elképzelése, hogy a falugazdászok már a területalapú támogatások beadásakor lássák a berajzolt blokkokat, így érdemben csökkenthető lenne a rárajzolások száma.

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.