2019.08.18., vasárnap , Ilona

Hírek

2018. november 09. péntek • 12:39

NÉBIH: Hajdú-Bihar megyét is érintik az új romániai intézkedések

Újabb ASP-fertőzött házisertés-állományokat észlelt a román hatóság a román-magyar határ közelében, ami Hajdú-Bihar megyébe is átnyúlik.

A Román Állategészségügyi Hatóság október 30-i ellenőrzése után az afrikai sertéspestis (ASP) vírusának jelenlétét erősítette meg a Bihar (Bihor) megyei Érselénd (Silindru) település két, kis létszámú házisertés-állományában - olvashatjuk a NÉBIH közleményében.

Megfigyelés alatt - fotó: agrotrend.hu

A kitörések körül elrendelt 3 km-es sugarú védőkörzet és a 10 km-es sugarú megfigyelési körzet Magyarországra, Hajdú-Bihar megyébe is átnyúlik. Az újonnan elrendelt körzetek magukba foglalják annak a megfigyelési körzetnek a teljes területét is, ami a július végi Kiskereki (Cherechiu) településen történt megállapítás miatt érintette a magyarországi megyét.

A kitörésekkel kapcsolatban mind a román, mind a magyar állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megtették a szükséges intézkedéseket. A romániai kis létszámú állományokban előfordult esetek ismételten bizonyítják, hogy a hazai kis- és nagy létszámú sertéstartók számára, a betegség megelőzése és terjedésének megakadályozása érdekében, kiemelten fontos a járványvédelmi előírások fokozott betartása. 

agrotrend.hu / NÉBIH

 

  • 2018. november 09. péntek • 12:39
  • TÉMA: Hírek  
  • CÍMKÉK:

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.