2020.07.15., szerda , Henrik, Roland

Hírek

2019. december 04. szerda • 13:26

Négyezer résztvevője volt a legszebb konyhakert felhívásnak

A Magyarország legszebb konyhakertjei program az Agrárminisztérium szerint 2,3 millió emberhez jutott el, és 3-4000 aktív résztvevője volt. Idén 128 településről 1447 kertet neveztek a versenybe, mely a tavalyihoz képest 50 százalékos növekedést jelent. Az aldebrői Faragó Dániel is azok között volt, akik oklevelet vehettek át tevékenységükért.

Faragó Dániel a Heol kérdésére azt mondta, hogy a családjával 2006-ban vették meg azt az Árpád úti ingatlant, amelyben jelenleg is élnek. A házhoz tartozó, a településen átlagos méretűnek számító, azonban az általuk korábban használtakhoz képest hatalmas területet kezdetben nem tudták teljesen kihasználni. Annyiban azért biztosak voltak a vásárláskor, hogy minél nagyobb részét szeretnék majd művelés alatt tartani.

fotó: pixabay.com

– Abban, hogy a területen végül elvetettük a befüvesítést, nagy szerepük volt azoknak a szomszédoknak és segítő szándékú utcabelieknek, akik bátorítottak és sok hasznos tanáccsal láttak el a kertművelést illetően – mondta Faragó Dániel.

Nem csak tanácsokat kaptak, segítséget is

Szavai szerint nem csak tanácsot kaptak a szomszédoktól, jó párszor be is segítettek a munkákba, és ezzel irányt mutattak abban, hogy miképpen lehet egy ilyen, aldebrői típusú házikerttel értelmesen boldogulni.

Sajnos, időközben többen elhunytak már az őket segítők közül, de a mai napig hálás nekik a segítségükért.

– Öröm számomra az is, hogy most is van olyan, kertműveléssel magas szinten foglalkozó család Aldebrőn, amely mindig szívesen fogad, ha újabb kérdésekkel fordulok hozzájuk – tette hozzá a díjazott.

A kordonos paradicsomra helyezték a fő hangsúlyt

Arról, hogy mivel is foglalkoznak a kertben, Dániel elmondta: többéves útkeresés után a szabadföldi, kordonos termesztésű paradicsomra helyezték a fő hangsúlyt.

Közöttük volt az egyébként magyar tájfajta, nagyméretű, húsos ökörszív paradicsom, amelynek termése a befőzési szezonban nemcsak nekik, de több, őket bizalmukkal megtisztelő családnak is örömet okozott.

– Normál méretű paradicsomot, baromfi számára takarmánynövényeket és önellátásra szolgáló, szokásosnak tekinthető zöldségeket is termeltünk – tette hozzá.

Bár a boltokban megvehető, ők termesztik

A díjazott elmondása szerint tisztában van azzal, hogy ez a tevékenység negyven évvel ezelőtt nem számított különlegesnek. Nem is hirdettek konyhakertversenyt az országban.

Ma azonban már kevés erőfeszítéssel, viszonylag olcsón hozzá lehet jutni a kertekben is megtermelhető élelmiszerek nagy részéhez. Így a kertészkedés visszaszorulóban van.

Éppen ezért tartja helyesnek, hogy elindítottak egy olyan versenysorozatot, mint a Legszebb konyhakertek – Magyarország. Szerinte szerencsére ez ma inkább egy jó élmény és tapasztalatcsere, mintsem vérre menő versengés.

– Bízom benne, hogy a következő évben még többen csatlakoznak a rendezvényhez, még több fiatal kertes vesz majd részt a versengésben.

Egyúttal köszönöm a helyi önkormányzatnak, hogy felvállalta a szervezést.

agrotrend.hu / heol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.