2020.10.21., szerda , Orsolya

Hírek

2017. augusztus 22. kedd • 12:18

Négyszer annyi búza gyűlt össze eddig, mint öt éve

Vasárnap Pécsett áldották és szegték meg az összmagyar lisztből sütött nagykenyeret. Egyelőre pontos adatok nincsenek az idei gyűjtésről, mert a gazdák még mindig adakoznak.

Minden rosszban van valami jó, tartja a mondás, és ez a Magyarok Kenyere program augusztus 20-i pécsi kenyérünnepén is bizonyosságot nyert – így kezdi a beszámolót az eseményről az agrárkamara a honlapján. Történt ugyanis, hogy a baranyai megyeszékhely centrumába, a Dóm térre tervezett eseményt szó szerint elmosta az országon szombat éjjel keresztül vonuló vihar: hiába ácsolták össze a térre a színpadot és készültek a vendégsereg fogadására a szervezők, a vasárnap délelőtt még mindig zuhogó eső miatt a helyszín alkalmatlanná vált az eseményre, így fedett helyett kellett találni.

A választás végül a Magtár Látogatóközpontra esett – amiről tudni kell, hogy anno a pécsi püspökség búzamezőin learatott búzát tárolták itt. Így aztán a magyarországi és a külhoni magyarlakta területekről összegyűjtött búzából készült kenyeret végül itt áldották meg, egy sajátos, ámde méltó és a programhoz mindenképpen illeszkedő kulisszában.

fotó: Gyulai Tóth Zoltán, NAK

A ceremónia előtti felvezetőben Korinek László professzor, a Magyarok Kenyere program megálmodója azt mondta, azért áll szívéhez igazán közel ez a kezdeményezés és azért szereti igazán, mert minden évben más „arcot” fedez fel a résztvevőkön: idén a közösségteremtést. Úgy vélte, ehhez hozzájárult, hogy az idén a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által vezetett, a szegény sorsú gyermekek megmentéséért küzdő erdélyi Dévai Szent Ferenc Alapítvány volt a program egyik kedvezményezett szervezete, Korinek László szerint számukra szívesen adakoztak a búzát felajánlók.

fotó: Gyulai Tóth Zoltán, NAK

Az összegyűjtés megszervezése (is) – főszervezőként – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara feladata volt, e háttér biztosítását Páva Zsolt, a házigazda Pécs polgármestere külön is megköszönte beszédében, hozzátéve, hogy a NAK nélkül e program nem volna ilyen sikeres. A városvezető kiemelte, hogy a Magyarok Kenyere program olyan üggyé nemesedett a benne részt vevők munkájának és az adományozóknak köszönhetően, amelyet mindenhol, ahol magyar közösség létezik – határon belül és kívül – számon tartanak, nem utolsó sorban pedig beépült a pécsi mindennapokba, a város más hagyományai, nevezetességei körébe.

A liszt és kenyéradomány mintegy 80 ezer nehéz sorsú gyermekhez jut majd el, több mint 130 szervezet segítségével. Böjte Csaba elmondta, hogy az adományoknak köszönhetően alapítványuknál 2500 gyermek ellátása biztosított.

fotó: Gyulai Tóth Zoltán, NAK

Hogy végül konkrétan mennyi búzából mennyi liszt és kenyér lesz, azt Győrffy Balázs NAK-elnök még nem tudta elárulni, csak hozzávetőleges adatokkal szolgált. Ugyanis, mint mondta, hiába rendezik augusztus 20-án már a kenyérünnepet, nem közölhetik azt a gazdálkodókkal, hogy ne hozzanak több búzát a gyűjtőpontokra.

Ahogy fogalmazott, eddig „négyszer annyi búza gyűlt össze, mint öt éve”, az idei eredmények pedig várhatóan elérik vagy talán meg is haladják a tavalyit. Csak viszonyításul: 2016-ban a 3001 adományozó 513 727 kg búzát adott, amiből 308 236 kg lisztet őröltek.

agrotrend.hu / nak.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.