2020.09.28., hétfő , Vencel

Hírek

2017. június 06. kedd • 11:44

Negyvenhat hónapja emelkedik a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi forgalom emelkedésére a bérmegállapodásnak tartós a növekedési hatása.

Negyvenhat hónapja folyamatosan emelkedik a magyar kiskereskedelmi forgalom - mondta Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) áprilisi kiskereskedelmi adataira reagálva. Kiemelte, naptárhatással kiigazítva áprilisban 2 százalékkal bővült a kiskereskedelem a tavaly áprilisi magas értékről.

Marczinkó Zoltán kifejtette: a kiskereskedelmi forgalom emelkedésére a bérmegállapodásnak tartós a növekedési hatása. Az idén januárban a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal nőtt, ennek hatására a nettó átlagbérek 8,2 százalékkal emelkedtek, és az idei 2 százalék körüli átlagos inflációval összevetve, az látható, hogy jelentős többlet halmozódik fel a lakosságnál. A beruházásoknak is tartós növekedést ígérő hatása lesz a gazdaságra, köztük a kiskereskedelemre.

A helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a nem élelmiszer jellegű termékek forgalma jobban növekedett, mint az élelmiszer-, illetve az üzemanyag fogyasztás.

fotó:Pixabay

Áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,5 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva - főként a húsvéthatás miatt - 2,0 százalékkal nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Márciusban a nyers adat szerint 3,3 százalékos, naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékos volt a forgalom éves összevetésű növekedési üteme a februári 1,0 százalékosnál szerényebb emelkedés után. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 0,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene tavaly áprilishoz mérve, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 5,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,1 százalékkal nőtt a forgalom.

Az év első négy hónapjában a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 3,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Január-áprilisban az élelmiszerüzletekben 1,9 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 4,9 az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,0 százalékkal nőtt a forgalom.

Az áprilisi kiskereskedelmi forgalom részletes adatait június 23-án közli második becslése alapján a KSH.

A KSH jelentéséhez fűzött kommentárjában Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az idén várhatóan 10 százalék feletti reálbér-növekedés, az előző hónapokban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése a következő hónapokban tovább gyorsíthatja a kiskereskedelmi forgalom bővülési ütemét, így idén 4-4,5 százalékos növekedésre számít.
Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője, a vártnál lassabb forgalombővülés ellenére kedvezőnek mondta, hogy mindhárom fő komponens - az élelmiszerek, a nem élelmiszer jellegű termékek, valamint az üzemanyagok forgalma - pozitívan tudott hozzájárulni a növekedéshez. A kiskereskedelmi forgalom dinamikája a következő hónapokban vélhetően erőre kap, figyelembe véve a reálkeresetek emelkedésének látványosan gyors tempóját.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.