2021.03.06., szombat , Leonóra, Inez

Hírek

2021. január 26. kedd • 08:03

Nehezen indul az év a második hullám miatt a mezőgazdaságban

A növénytermesztők voltak a tavalyi év nyertesei, mivel a gabonaárak ötéves csúcsokon járnak, hasonlóan a fehérje- és olajos növényekhez. A magas gabonaárak ugyanakkor a takarmányárak emelkedéséhez vezettek, ami tovább nehezíti az állattartók helyzetét. Ők most kettős árnyomásra számítanak: az elszálló takarmányárak, valamint a járvány miatti lezárások és az állatbetegségek miatti túlkínálatos piacon kénytelenek helytállni – összegezte az agrárium szereplőinek helyzetét a Takarékbank.

A szőlő-bor termékpályán a harmadik negyedévhez képest stagnálás látható, ami szintén szorosan összefügg a koronavírus második hulláma miatti újbóli lezárásokkal - írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

Tavaly példaértékű volt a magyar élelmiszergazdaság helytállása, azonban az állati fehérjét előállító termékpályák szereplői újabb nehéz évre számíthatnak 2021-ben.

A Takarékbank agrárelemzőnek idei, kibocsátási várakozásai szerint az élelmiszer-gazdaság három–hat százalékos bővülése várható. A pénzintézet előrejelzésében azzal számol, hogy 2021 júliusától a belföldi turizmus már részlegesen újraindulhat, továbbá az élelmiszerárak inflációja – elsősorban a magas bázis miatt – az első félévben lassul, némi áremelkedésre az év második felében lehet számítani. Az élelmiszer-kiskereskedelem a várakozások szerint legalább a múlt év szintjén teljesíthet.

Az elemzők szerint bátran kijelenthető, hogy 2021-ben a magyar élelmiszer-gazdaságban a siker kulcsa a hatékonyság lesz, kiváltképp az állattenyésztőknél.

Az állati fehérjét előállító termékpályák szereplői tényként kezelik, hogy hamarosan a takarmányköltségek rendkívüli módon megemelkednek. Ez a kockázat többféleképpen kezelhető, ám a legjobb megoldás a hatékonyság növelése, amely hosszú távon magasabb jövedelmezőséget is eredményezhet.

Jelen piaci körülmények között felerősödik a támogatások szerepe, mind a jövedelempótló, mind pedig a hatékonyságnövelést célzó beruházásösztönzőké.

Emellett egyéb kockázatkezelési eszközök térnyerése is várható, például a februárban induló új krízisbiztosítási rendszer is, amelyhez már az állattenyésztők is csatlakozhatnak. A krízisbiztosítás célja kifejezetten ebben az évben a várható kedvezőtlen hatások részleges kezelése.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.