Hírek
Nem a magyarokkal etetik meg a pocsék minőségű brazil húst
A Brazíliában kirobbant húsipari botrányban érintett üzemekből négynek volt engedélye uniós exportra, de a Nébih vizsgálata szerint egyik sem szállított hazánkba.
Ahogyan arról az Agrotrend.hu beszámolt, a múlt pénteki razzia során a hatósági vizsgálatok nyomán kiderült, hogy egyes húsipari vállalatok ellenőröket vesztegettek meg, valamint különböző vegyszereket használtak annak érdekében, hogy a lejárt húsok megjelenését és szagát javítsák.
Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos az eset kapcsán azonnal elrendelte az állategészségügyi határállomásokon a Brazíliából érkező termékek fokozott vizsgálatát.
A mostani eset jó példa arra, hogy mennyire fontos a higiénia, a nyomonkövetés és a gyártó megnevezése – fotó: REUTERS/Ricardo Moraes
Az Európai Bizottság hivatalos tájékoztatása szerint a botrányban érintett 21 létesítményből 4 rendelkezett exportjogosultsággal az Európai Unió területére is (baromfihús- és marhahústermékekre). Magyarország területére az utóbbi két évben mindössze két szállítmány (emberi fogyasztásra szánt, feldolgozott szarvasmarha-belsőség) érkezett közvetlenül Brazíliából,
de nem az érintett üzemekből.
– A hatósággal együttműködve mindent elkövetünk azért, hogy a fogyasztók egészségének védelme érdekében a nyomonkövetést és a higiéniát olyan magas szinten biztosítsuk, amilyen magas szintet az Európai Unió elvár, sőt, hazánkban még ennél is szigorúbb a szabályozás – mondta portálunknak Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára. – Harcolunk a hamisítás és minden olyan manipuláció ellen, ami a fogyasztók egészségét veszélyeztetheti – tette hozzá Menczel Lászlóné.
agrotrend.hu