2020.04.04., szombat , Izidor

Hírek

2018. március 05. hétfő • 15:19

Nem beszél a kamara országos problémáról

A múlt heti erősen fagyos időjárás helyenként okozott kárt az agrárkamara szerint.

A múlt héten tapasztalt fagyos időjárás ugyan helyenként okozhatott károkat a szántóföldi növényeknél - főként ott, ahol nem védte hótakaró a növényeket-, de országos problémáról nem beszélhetünk - közölte hétfőn a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A tájékoztatás szerint a gyümölcsösökről elmondható, hogy az almát, a cseresznyét és a szilvát a hideg nem károsította, mivel a fák a legtöbb termőkörzetben még kényszernyugalmi állapotban vannak.

fotó:MTI

A nyugat-dunántúli kajszibarack-ültetvényekben és kisebb mértékben a dél-alföldi őszibarackosokban viszont már előrehaladottabb volt a vegetáció, itt ezért számolni kell a fagy káros hatásaival.

A hideg idő ugyanakkor növényvédelmi szempontból hasznosnak ítélhető.

A téli meleg miatt ugyanis az idén a megszokottnál több volt az áttelelő kártevő és kórokozó, melyek számát a fagyos időjárás jelentős mértékben csökkenthette.

Ettől függetlenül a gazdálkodóknak még így is fokozott figyelmet kell fordítaniuk majd a növényvédelemre.

Mindennek alapján azonban egyelőre még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az idei szezonról. A hideg időjárás okozta esetleges károkról szakmailag megalapozott információkra legelőbb a vegetációs időszak elején - március végén - lehet számítani. Ekkorra a NAK egy gyors állapotfelmérést készít az érintett kultúrákról - közölte a köztestület.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.