2020.10.20., kedd , Vendel

Hírek

2018. július 16. hétfő • 16:36

Nem gondolnánk, de az áfonyával is megtéveszthetik a vásárlókat

Budapest ellátására sem lenne elég a közkedvelt gyümölcs hazai termése.

Napjainkban az áfonya iránti kereslet folyamatosan növekszik, hiszen a gyümölcs amellett, hogy finom, egészséges is, jól illik az egészségtudatos táplálkozás alapanyagai közé. Jó tudni azonban, hogy hazánkban kevés helyen terem meg. A vásárlók megtévesztésének megakadályozása érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) fokozottan ellenőrzi a hazai boltokban és piacokon eladásra kínált áfonya származását - közölte a hivtal. 


A többi bogyós gyümölcshöz képest viszonylag jól tárolható, hűtőszekrényben akár egy hétig is eláll - fotó: Pixabay

A globális kereskedelemnek köszönhetően kibővült a boltokban és piacokon elérhető friss zöldségek és gyümölcsök választéka. Újabb és újabb termékek jelennek meg, majd válnak egzotikumokból az állandó kínálat részévé, mivel nemcsak a készáru jut el viszonylag gyorsan a világ másik felén lévő termelőtől a fogyasztóig, hanem a zöldség- és gyümölcsfajok termesztési területei is növekednek.

Ilyen napjaink egyre népszerűbb bogyós gyümölcse, az áfonya is, amit néhány évtizede még csak a hegyvidékek vadgyümölcseként ismertünk, mára viszont szinte bármelyik hazai piacon kapható.

A termesztett áfonya sok tekintetben különbözik a vadon termő áfonyától:

  • a szemek jóval nagyobbak,
  • az alakjuk is eltérő,
  • valamint a sötétvörös színanyag csak a héjban található meg, a gyümölcs nem festőlevű,
  • illetve maga a növény is nagyobb, magasabb bokrot nevel.

Az áfonya meglehetősen speciális igényű, kényes növény, a közepesen savanyú kémhatású, jó vízellátású és vízáteresztő képességű, jó levegőzöttségű, humuszban gazdag talajt kedveli.

Ilyen termőhelyek Magyarországon legfeljebb a nyugati határszélen akadnak, ezért kevés a hazai áfonyatermelő, a piacon kapható gyümölcs legnagyobb része importból származik.

A Nébih tapasztalatai szerint sok helyen ki sem írják az áfonya származását vagy rosszabb esetben csepregi áfonyaként hirdetik. Csepregen azonban olyan kis mennyiségben terem a gyümölcs, ami egész Budapest ellátására sem elég.

Emiatt a Nébih folyamatosan ellenőrzi az üzletek és a piacok termékkínálatát.

A szakemberek az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordítanak a gyümölcs származásának vizsgálatára, és amennyiben hamisítást tapasztalnak, a szabályszegő kereskedővel szemben hatósági eljárást indítanak.

agrotrend.hu / Nébih

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.