FÓKUSZBAN

Nitrátérzékeny területen gazdálkodik? Minden előírásnak megfelel?

Nitrátérzékeny területen gazdálkodik? Minden előírásnak megfelel?

Magyarország termőterületének jelentős része nitrátérzékenynek ...

Az AVHGA kezessége aktív szerepet játszik az agrárfinanszírozásban

Az AVHGA kezessége aktív szerepet játszik az agrárfinanszírozásban

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ...

ROUNDUP® MEGA – évelő gyommentesítés tarlón

ROUNDUP® MEGA – évelő gyommentesítés tarlón

A tarlók gyommentesítése a jó mezőgazdasági gyakorlat fontos ...

Hírek

2018. július 16., hétfő • 16:36

Nem gondolnánk, de az áfonyával is megtéveszthetik a vásárlókat

Budapest ellátására sem lenne elég a közkedvelt gyümölcs hazai termése.

Napjainkban az áfonya iránti kereslet folyamatosan növekszik, hiszen a gyümölcs amellett, hogy finom, egészséges is, jól illik az egészségtudatos táplálkozás alapanyagai közé. Jó tudni azonban, hogy hazánkban kevés helyen terem meg. A vásárlók megtévesztésének megakadályozása érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) fokozottan ellenőrzi a hazai boltokban és piacokon eladásra kínált áfonya származását - közölte a hivtal. 


A többi bogyós gyümölcshöz képest viszonylag jól tárolható, hűtőszekrényben akár egy hétig is eláll - fotó: Pixabay

A globális kereskedelemnek köszönhetően kibővült a boltokban és piacokon elérhető friss zöldségek és gyümölcsök választéka. Újabb és újabb termékek jelennek meg, majd válnak egzotikumokból az állandó kínálat részévé, mivel nemcsak a készáru jut el viszonylag gyorsan a világ másik felén lévő termelőtől a fogyasztóig, hanem a zöldség- és gyümölcsfajok termesztési területei is növekednek.

Ilyen napjaink egyre népszerűbb bogyós gyümölcse, az áfonya is, amit néhány évtizede még csak a hegyvidékek vadgyümölcseként ismertünk, mára viszont szinte bármelyik hazai piacon kapható.

A termesztett áfonya sok tekintetben különbözik a vadon termő áfonyától:

  • a szemek jóval nagyobbak,
  • az alakjuk is eltérő,
  • valamint a sötétvörös színanyag csak a héjban található meg, a gyümölcs nem festőlevű,
  • illetve maga a növény is nagyobb, magasabb bokrot nevel.

Az áfonya meglehetősen speciális igényű, kényes növény, a közepesen savanyú kémhatású, jó vízellátású és vízáteresztő képességű, jó levegőzöttségű, humuszban gazdag talajt kedveli.

Ilyen termőhelyek Magyarországon legfeljebb a nyugati határszélen akadnak, ezért kevés a hazai áfonyatermelő, a piacon kapható gyümölcs legnagyobb része importból származik.

A Nébih tapasztalatai szerint sok helyen ki sem írják az áfonya származását vagy rosszabb esetben csepregi áfonyaként hirdetik. Csepregen azonban olyan kis mennyiségben terem a gyümölcs, ami egész Budapest ellátására sem elég.

Emiatt a Nébih folyamatosan ellenőrzi az üzletek és a piacok termékkínálatát.

A szakemberek az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordítanak a gyümölcs származásának vizsgálatára, és amennyiben hamisítást tapasztalnak, a szabályszegő kereskedővel szemben hatósági eljárást indítanak.

agrotrend.hu / Nébih

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.