2021.03.06., szombat , Leonóra, Inez

Hírek

2020. november 24. kedd • 10:52

Nem hagy alább a poloskainvázió

Az egész országban Kunfehértóról érkezett a legtöbb poloskaészlelés az országos poloskatérkép készítőihez. A 14 ezer kérdőívet összesítő felmérésből kiderül, hogy Harkány és Kiskunhalas a második, illetve a harmadik az országos toplistáján.

A Sokk a rovar elnevezésű Facebook-közösség elkészítette Magyarország invazív címeres poloska-térképét. A sokak által csak büdös bogárként emlegetett rovar jelenléte az elmúlt öt évben vált tömegessé Magyarországon – derül ki 14 ezer kérdőívkitöltő válaszait összesítő felmérésből, amely alapján kirajzolódott az országos poloskatérkép - írja a baon.hu.

fotó: pixabay.com

A poloskatérképen jól látszik, hogy nincs már olyan térsége az országnak, ahol ne jelentek volna meg ezek a rovarok, amelyeket lakosságarányosan a legnagyobb számban a déli megyékben észlelnek. Néhány évtizede még ismeretlen rovarfajok voltak Magyarországon azok az invazív címeres poloskák, amelyek rövid idő alatt megtelepedtek nálunk, és belakták magukat a házakba, lakásokba.

Az ország mintegy 3200 települése közül csaknem 1600-ból jelentettek poloska észlelést a kérdőívet kitöltők. A legtöbb észlelés Budapestről és a legnagyobb városokból érkezett, de a valós elterjedtséget jobban mutatják a lakosságarányos számok. Ezek alapján az országtérképen az látszik, hogy a déli megyékben tapasztalták a legmagasabb mértékben az invazív címeres poloskák jelenlétét.

A települések közül a poloska észlelések toplistáját Kunfehértó vezeti Harkány és Kiskunhalas előtt – közölte Dr. Bajomi Dániel, a Sokk a rovar Facebook-oldalt működtető Bábolna Bio Kft. ügyvezető igazgatója. Kiemelte, hogy a nálunk régebb óta megtelepedett ázsiai márványpoloskát és a zöld vándorpoloskát már szinte mindenhol észlelik.

A nyugati levéllábú poloska jelenléte területileg más képet mutat, mint a másik két invazív fajé. Tolna és Baranya mellett Bács-Kiskun és Veszprém megyében a legnagyobb mértékű a jelenléte, Békés megyében viszont alacsony.

agrotrend.hu / baon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.