2022.05.18., szerda , Erik, Alexandra

Hírek

2017. február 08. szerda • 09:16

Nem ismerik, ezért nem eszik a vadhúst a magyarok

10 százalék hazai konyha, 90 százalék export: a magyar vadhús világszerte népszerű, ám a hazai egy főre jutó fogyasztás a fél kilót sem éri el. A tél a vadászatok, a vadhúsfeldolgozás időszaka.

A többnyire alapból bio szarvas- vagy vadhús kiváló élettani hatású, alacsony zsír- és magas rosttartalma miatt gyermekeknek vagy betegeknek is ajánlható, ám mégis sokan meglepődtek, amikor két évvel ezelőtt a Mintamenza keretében a vadhús is bekerült az iskolai és az óvodai menza kínálatába. Felmerült, hogy havonta kétszer vadhús is kerüljön a gyerekek asztalára.

Egy diák ebédel Budapesten, a Benedek Elek iskola éttermében, ahol tárkonyos szarvasragulevest, valamint szarvashúst vadász módra és krokettet készítettek 2014. május 7-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Szentpéteri István vadgasztronómus szerint annak, hogy a magyarok asztalán kevés vadhús található meg, a az egyszerű oka, hogy nem ismerik. A vadhús 50 évig nem szerepelt igazán a hazai gasztronómiában, igaz, vidéken népszerűbb volt – húzta alá a szakember, kiemelve, hogy ugyanakkor a vadhús egészséges, prémium alapanyag, amit külföldi asztalokon gyakorta tálalnak. Szentpéteri István úgy fogalmazott: Magyarország megfossza magát egy nemzeti egészségértéktől azzal, hogy nem eszik elegendő vadhúst. Hozzáfűzte: a vad nem luxus, megfizethető áron megvásárolható.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek Hungarikumok Szövetségének elnöke mesterszakács szerint a vadhús különleges, hiszen érték az egészségre vonatkozóan. Az elkészítésénél gondosság, pontosság szükségeltetik, az őz és a szarvashús esetében például több szempontot is figyelembe kell venni, így az érlelését, darabolását, a pácolást, konyhatechnológiát.

A Mintamenza program 201-ben indult, 2014-ben több város csatlakozott, mint Gyula és Békéscsaba, és megállapodás született arról, hogy havonta 1-2-4 alkalommal különböző korcsoportoknak vadételeket adnak. A cél, hogy az egész országban megvalósuljon a mintamenza program, de ehhez kellenek az élelemezés vezetők és fenntartók is – tette hozzá. Kiemelte ugyanakkor, hogy a közétkeztetési konyhákban azért sem nem volt vadhús, ezért jól kell tudni elkészíteni.

Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület elnöke elmondta: a vadhús ismerete a háziasszonyok szintjén még gyerekcipőben jár, ugyanakkor azok, akiknek férje vadász, többet készítenek vadételt. A legegyszerűbb ételnek a szakember a pörköltöt vagy vörösboros ragút említette, de de felhívta a figyelmet a megfelelő odafigyelésre, hiszen a vadhús száraz és a nemesebb részek is hamar kiszáradnak.

agrotrend.hu / Kossuth Rádió - Napközben

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.