2022.10.04., kedd , Ferenc

Hírek

2021. március 18. csütörtök • 10:34

Nem lehet többé madárléppel vadászni Franciaországban

Egykor elterjedt és kedvelt módszer volt a madarak lépesvesszővel történő vadászata, amit ugyan Európa-szerte betiltottak, de Franciaországban eddig a "hagyományokra" hivatkozva mégis engedélyeztek.

A ragasztóval bekent faágak felhasználása madarak befogására 1979 óta tiltott tevékenység Európában az uniós madárvédelmi irányelv értelmében, azonban e módszer alkalmazását Franciaország egy 1989-es rendelet értelmében, "szelektív, ellenőrzött és korlátozott mennyiségben" engedélyezte egyes megyékben, az évszázados hagyományra hivatkozva - írja az Ecolounge.

Miután a madárvédelmi szervezetek megtámadták e rendelet törvényességét, a francia államtanács az uniós bírósághoz fordult annak értelmezése végett. Az Európai Bizottság is több esetben figyelmeztette Franciaországot, hogy tiltsa be az állatvédők által kegyetlennek minősített csapdásba ejtési módszert.

Fotó: wikimedia

A luxemburgi székhelyű uniós bíróság kimondta, hogy egy EU-tagállam sem alkalmazhatja tovább ezt a vadászati gyakorlatot, továbbá a madárléppel történő befogás hagyományos jellege önmagában nem elegendő annak megállapításához, hogy nincs más megfelelő megoldás, amely azt helyettesíthetné.

A madarak lépre csalás egykor elterjedt vadászati módszer volt hazánkban is. Fehér és sárga fagyöngyből (Viscum sp., illetve Loranthus europaeus) ragadós anyagot főztek, amit vékony pálcikákra kentek. A pálcikákat aztán bokrokra helyezték, és a léppel bekent pálcára ráragadtak a madarak. A francia madárvédelmi szervezetek szerint évente 40 ezer madarat ejtenek foglyul ezzel a módszerrel, amellyel körülbelül ötezer vadász élhet.

Sajnos, Magyarországon is előfordul, hogy orvvadászok lépesvesszőkkel fognak be védett madarakat. A Hortobágyi Nemzeti Parkban egy alkalommal egérragasztóval bekent vesszőket helyeztek ki orvvadászok, melyek közelébe "csalinak" tengeliceket és kenderikéket helyeztek ki, amik odacsalogatták fajtársaikat. Az elkövetőket elfogták.

agrotrend.hu / Ecolounge

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.