2023.03.26., vasárnap , Emánuel

Hírek

2017. július 02. vasárnap • 17:49

Nem olyan nagy boldogság az idei aratás

Alig találni olyan megyét, ahol ne okozott volna gondot a szélsőséges időjárás, a károk miatt 10-20 százalékkal kevesebb gabona terem, jó szezonra számítanak a dinnyések, közeledik a sertéspestis – ezek voltak a hét agrárhírei.

A vihart az érő gyümölcsök viselték a legnehezebben, és nem kímélte az aratás előtt álló gabonatáblákat sem az ítéletidő. A jégverés jelentősen visszavetheti a betakarított mennyiségetBékésben sem jók a betakarítási kilátások. Zalában egyes területeken százszázalékos a jégkár a repcében, szójában, kukoricában.

Mintegy 4 millió tonna búzára lehet számítani a tavalyi 4,9 millió tonna után, de az ország kenyérgabona-ellátására, vetőmagra, exportra, illetve takarmányozásra megfelelő mennyiség áll rendelkezésre

Egy-egy aszályos év csak a kukoricatermelést tekintve 100 milliárd forint kárt tud okozni, a helyzet megoldása érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) június 1-től visszavonásig tartós vízhiányos időszak kihirdetését kérte Pintér Sándor belügyminisztertől. 

fotó: pixabay.com

Jó szezonra számítanak a dinnyések - A hétvégén kezdik szedni a dinnyét a Békés megyei Medgyesegyháza dinnyetermelői, a megkérdezett gazdák jó szezonra számítanak, de keveslik a felvásárlási árakat. 

Megkezdődött a szabadföldön termesztett, korai fehér paprika szedése. Míg a hajtatott, hideg fóliás paradicsomtermesztés visszaszorult az utóbbi években, addig az ipari célra előállított szabadföldi paradicsom vetésterülete jelentősen nőtt.

Az idén várhatóan 1,8 millió tonnányi zöldséget lehet betakarítani az országban, mintegy 100 ezer tonnával többet, mint tavaly - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke.

fotó: MTI

Válságban van a hazai dísznövényágazat, a termelőket a dömpingáron érkező import mellett a 27 százalékos áfa és a magas adóteher nyomán kialakult szürkegazdaság is fojtogatja. A szakma a városokban kiültethető fák és egynyári növények termesztésében látja a kitörés lehetőségét. Ehhez azonban számos jogszabály módosításán keresztül el kell érni, hogy az önkormányzatok hosszú távú zöldfelület-gazdálkodási tervvel rendelkezzenek, az abban foglaltak betartását pedig a települési főépítész mintájára kinevezett főkertészek felügyeljék.

Féltik a balatoni szőlőket az ingatlanok szaporodásától a borászok. A szőlők megóvása érdekében építési moratórium bevezetését kezdeményezték a Balaton északi partjának külterületein borászok. A felhívást három balatoni szervezet, a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizling Generáció tette közzé.

fotó: 123rf

Továbbképzik a külhoni magyar falugazdászokat. A külhoni falugazdász hálózat egyre több gazdának nyújt segítséget abban, hogy a termeléshez nélkülözhetetlen szakmai és pénzügyi támogatáshoz hozzájussanak. Fontos, hogy a külhoni magyar érdekképviseletek és gazdálkodók is naprakész információkkal rendelkezzenek a pályázati, illetve egyéb támogatási lehetőségekről, jogszabályi változásokról.

Az Európai Bizottság egy évvel meghosszabbította az Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciók miatt hátrányokat szenvedő európai zöldség- és gyümölcstermelőket segítő rendkívüli támogatását, és további 70 millió euró biztosítása mellett döntött

fotó: pixabay.com

Közeledik a vírus: pestis miatt hullanak a cseh vaddisznók. Csehország Központi Állategészségügyi Hatósága 2017. június 27-én jelentette az Európai Bizottság és a tagállamok felé, hogy afrikai sertéspestis vírus jelenlétét állapították meg vaddisznókban. Ez az első ilyen eset, hogy Csehországban kimutatták a vírust.

Júliusban igényelhető a tenyészkoca állatjóléti támogatás kifizetése - A tenyészkoca állatjóléti támogatás I. tárgynegyedéves kifizetését azon ügyfelek igényelhetik, akik rendelkeznek a 2017/2018. támogatási évre vonatkozó támogatási kérelemnek helyt adó / részben helyt adó határozattal.

Megállítani a parlagfüvet közös érdekünk - Azokkal szemben, akik június 30-ig nem gondoskodtak a használatukban lévő ingatlan parlagfű-mentesítéséről, ezt a napot követően hatósági eljárás indítható. A kiszabható növényvédelmi bírság 15000 forinttól 5 millió forintig terjedhet. Július 1. napjától idén is bárki számára elérhető a Parlagfű Bejelentő Rendszer.

agrotrend.hu 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.