2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Hírek

2017. március 09. csütörtök • 13:05

Nem varázslat, hanem fejlesztés!

Három új termékben mutatkozik be idén Magyarországon a BASF legújabb generációs SDHI hatóanyaga, a Xemium®. A kalászos-, alma- és szőlőtermesztők próbálhatják ki elsőként az innovatív gombaölő szereket.

A BASF fejlesztései túlmutatnak a készítmények hatékonyságának és permetezési programokba való illeszthetőségének értékelésén. A cég arra is törekszik, hogy a legújabb kutatási eredményeket is beépítse a gyakorlati növényvédelembe.

Xemium®

A karboxamid hatóanyagcsoportba számos hatékony fungicid (gombaölő) tartozik. Hatásukat a komplex II-ben fejtik ki, a Szentgyörgyi-Krebs ciklusban a szukcinát-dehidrogenáz enzim gátlásával (SDH-gátló) megakadályozzák a szukcinát fumaráttá való átalakulását, így megszakad az elektrontranszport folyamata, azaz meghiúsul az energia előállítása, ezáltal leáll a kórokozó gombák sejtnövekedése. Működési mechanizmusuk tehát azonos, mégsem ugyanolyanok. A Xemium®-ot egyedi molekulaszerkezete különleges tulajdonságokkal ruházza fel.

A molekula a környezettől függően változtatni tudja a szerkezetét, a növényben és a gombákban, zsíros és vizes közegben egyaránt könnyedén mozog. Ha a levelek viaszrétegében vagy a gombák membránjain át mozog, lipofil (zsíroldható) szerkezetet vesz föl, ha pedig a növény sejtjeiben, a sejtfalon át vagy a szállító edény-nyalábokban, akkor hidrofil (vízzel vegyülő) alakzatot ölt.

Amint a kipermetezett Xemium® a növény felszínén levő viaszréteghez kötődött, egy jelentős része gyorsan behatol a növény belsejébe. A leveleket teljesen átjárja, és a fölvett tápanyagokkal együtt akropetálisan szállítódik a hajtások és a levelek csúcsa felé. Oly erősen szisztemikus tulajdonságú, hogy azoknak a leveleknek is minden részébe eljut, amelyeknek csak a csúcsa látszott ki a permetezés idején.

A Xemium® használatakor nem a teljes prevencióra kell törekednünk, mint ahogy a legtöbb gombaölő szer használatakor, hanem ki kell aknáznunk a hatóanyag kuratív és eradikatív hatásában rejlő előnyöket is. Nyomatékosan hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy minden esetben kerülendő a Xemium® „tűzoltásszerű”, azaz súlyos fertőzöttségnél történő használata. Az efféle helyzeteket nem orvosolni, hanem elkerülni kell.

A Xemium® kijuttatása után fluxapiroxad-kristályok jönnek létre a levélen, amelyek csillagszerű nyúlványokkal fúródnak a viaszrétegbe és horgonyszerűen rögzítik a molekulát, így még az esőcseppek sem mossák le, vagy mozdítják el azokat. A kristályok – a növényfelülettel kapcsolódó részükön keresztül – adagolják a hatóanyagot egyenletesen, időjárástól függetlenül a növényi szöveteknek. Így biztosított a gabonanövény kiemelkedően hosszú távú védelme.

A Xemium® a szántóföldi és zöldségnövényeket, valamint a gyümölcsféléket és a szőlőt veszélyeztető tömlős és bazídiumos gombák számos faja ellen hatékony. Kimagasló aktivitású egyes levélfoltosságok kórokozói, lisztharmatfélék, rozsdagombák, különféle rothadásokat és foltosodást előidéző nekrotróf gombák ellen.

Systiva®

Az árpa leggyakoribb gombabetegsége Magyarországon a hálózatos levélfoltosság – kórokozója a Pyrenophora teres, anamorf: Drechslera teres (régi nevén: Helminthosporium teres). Különösen azért veszélyes, mert már a keléstől megjelenhet az árpanövényeken, és enyhe télen, kora tavasszal – abban az időszakban, amikor permetezéssel nem tudunk védekezni – komoly fertőzés alakulhat ki. Ez a hosszú időszak áthidalható a BASF új, a vetőmagra csávázással felvitt gombaölő szerével, Systiva®-val. A Systiva®-t csávázással kell kijuttatni, így az árpát csírázástól kezdve óvja a levélbetegségek ellen. Erőteljesebb kelést, egészségesebb, egyenletesebb állományt biztosít. Hosszú hatástartamának köszönhetően helyettesíti az első lombvédelemre irányuló permetezést, időt szabadít fel a kora tavaszi munkacsúcsban.

Priaxor®

A BASF új, innovatív formulációjú gombaölő szere, a Priaxor® a növények egészségének és állóképességének növelésével a gombabetegségek elleni védelmen túl AgCelence® előnyt is biztosít hatóanyagai, a Xemium®/fluxapiroxad és a piraklostrobin révén.

A Priaxor® speciális formulációja biztosítja a gombaölő szer jó nedvesítőképességét, terülését és hosszú távú tapadását a kalászosok levelein, valamint a hatóanyagok gyors felszívódását. Ez garantálja, hogy a Piaxor® a kijuttatás után 15-30 perccel már teljesen esőálló és a permetezést követő csapadékos időben is védi a kalászosokat. A Priaxor®-ban lévő Xemium® sajátos molekulaszerkezetének köszönhetően rendkívül mozgékony.

Ez a kulcsa a kiemelkedő gyógyhatásnak és a gabonanövény teljes védelmének. Hosszú hatástartamot a viaszhoz kötött hatóanyagok biztosítják a kijuttatást követő időszakban, amikor a raktárakból egyenletesen felszabadulva folyamatos védelmet nyújtanak a fejlődő növényeknek.

A piraklostrobin Opera® New-ból már jól ismert előnyeire a Priaxor® használatakor is számíthatunk. A kezelést követően hosszú időn keresztül meggátolja a kórokozó gombák megtelepedését a kalászosokon. A piraklostrobin hatékony a levélbetegségek széles köre, mint például a rozsdabetegségek, a hálózatos, a ramuláriás, a szeptóriás és a rinhospóriumos levélfoltosság ellen.

Emellett AgCelence® hatására is számíthatunk, melynek eredményeként lassulnak az öregedési folyamatok, nő a nitrogén-monoxid-, csökken az etiléntermelés. A nitrogénfelvétel és -beépülés felgyorsul, a fotoszintézis hatékonyabbá válik, zöldítő, juvenilizáló hatása szemmel látható. A gyökérfejlődés intenzívebb lesz, a kalászosok stressztűrése fokozódik.

A Priaxor® közel 100%-os hatékonysággal védi meg az árpát az utóbbi években általános problémává vált gombás betegség, a ramuláriás levélfoltosság ellen. Hasonlóképpen hatékony az árpa legnagyobb károsítási potenciállal rendelkező betegsége, a hálózatos levélfoltosság ellen is. Búzában a rozsdabetegségekkel és a szeptóriás levélfoltossággal szemben mutat kiemelkedő hatékonyságot.

Sercadis®

A BASF hazai szakemberei az elmúlt évtizedek során behatóan tanulmányozták a szőlőlisztharmat kórfolyamatát, kidolgozták a betegség megbízható és pontos előrejelzésének módszerét. A kórokozó biológiájának magas szintű ismerete, a kiemelkedő tudású fungicidek megalkotása együttesen lehetővé tették, hogy a korábbi években rutinná vált növényvédelmi technológiákat egy magasabb szintű védelem biztosítása érdekében teljes mértékben újragondoljuk és átalakítsuk.

A BASF szakértői évek óta hangsúlyozzák, hogy a lisztharmatjárvány kialakulásában a primer fertőzésnek döntő jelentősége van. Amennyiben valamilyen gombaölő szeres beavatkozással hatással vagyunk a primer fertőzés alakulására, változtatni tudjuk a járvány erejét. Szabadföldi kísérleteik során annak jártak utána, hogy van-e olyan fungicid amely képes a minimális szintre csökkenteni, vagy akár megszüntetni az indulófertőzést. A fungicidnek, amely erre alkalmas, kiugróan magas eradikatív, kuratív és preventív hatással kell rendelkeznie a lisztharmat ellen: az aszkospórás fertőzés tüneteit le kell „radíroznia”, a még lappangó fertőzést meg kell gyógyítania, és minden további támadást meg kell akadályoznia. A Sercadis®-ban ráleltek arra a fungicidre, amely minderre képes.

A Sercadis® nem csupán egy készítmény a szőlőben, jóval túlmutat önmagán, egy új gondolkodásmód kezdete. A Sercadis®-t a hozzá javasolt növényvédelmi technológia és a hozzá kapcsolódó teljesen egyedi előrejelzés jóval magasabb szintre emeli egy egyszerű terméknél, hiszen a készítmény összekapcsolódik egy komplex szolgáltatással és ez minden más növényvédő szertől megkülönbözteti. Benne van a tervezés és az előrelátás, a fenntarthatóság, a környezetterhelés csökkentése és a tudatos gazdálkodás. A szőlőtermesztés legkritikusabb növényvédelmi problémáját már akkor képes megoldani, amikor a terméket nem használók még csak el sem kezdtek gondolkozni azon, hogyan is fogják majd leküzdeni a betegséget.

Mindhárom Xémium®-termék elérhető a magyar termelők számára a 2017-es szezontól.

agrotrend.hu / BASF

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.