2022.01.18., kedd , Piroska

Hírek

2018. február 15. csütörtök • 13:37

Lesz idén is Élelmiszerlavina

A tizedik alkalommal szervezett program lényege, hogy az agrárvállalat által felajánlott vetőmagokat a Civil Iránytű Alapítvány által koordinált pályázat keretében önkormányzatoknak, oktatási intézményeknek, civil szervezeteknek adják. Február 28-ig várják a pályázatokat az Élelmiszerlavina programban.

Elindult a Civil Iránytű Alapítvány és a Syngenta 2018-as Élelmiszerlavina programja, melynek keretében február 28-ig pályázhatnak az önkormányzatok, oktatási intézmények és civil szervezetek több millió forint értékű zöldség vetőmagra - közölték a program szervezői.

A nyertes pályázók elvetik a vetőmagokat, majd a betakarításig gazdálkodnak földterületükön, végül a terményeket odaadják a környéken élő nehéz sorsú családoknak, időseknek, fogyatékkal élőknek, szociális intézményeknek.

A termőföldön végzett munkába bevonják a rászoruló embereket is, akik tapasztalatokat szereznek a mezőgazdasági művelésről, amelyet otthonukban, vagy akár egy mezőgazdaság vállalkozás alkalmazottjaként is folytatni tudnak. A közlemény idézi Vajda Beátát, a Syngenta marketingvezetőjét, aki hangsúlyozza: a társadalmi célú program így nemcsak segít, hanem összefogásra is ösztönöz.

fotó:123rf

A pályázók a megvalósításhoz egyéb szervezeteket is, akár vállalatokat, helyi egyházi szervezeteket is bevonhatnak. A szervezők előnyben részesítik, ha a program több résztvevővel, helyi szintű összefogással valósul meg.

A program megvalósításához a pályázónak (és partnereinek) kell biztosítania az alábbiakat:

  • A közös termeléshez szükséges (megművelésre alkalmas, öntözhető és nem belvíznek kitett) földterületet. Az adományozott vetőmagok családoknak történő kiosztását a pályázat kiírója nem engedélyezi!
  • A termeléshez szükséges eszközöket, emberi és egyéb erőforrásokat (pl. öntözés).
  • A program szakmai felügyeletét ellátó, felsőfokú agrár- vagy kertészeti végzettséggel rendelkező szakembert.
  • A megtermelt élelmiszerek szétosztását a rászorulók között.
  • A programmal kapcsolatos elszámolások elkészítését.

A Syngenta által felajánlott összesen több millió forint értékű vetőmagokból

egy pályázó akár félmillió forintos vetőmag csomagot is kaphat.

A program indulása óta már több mint 140 ezer ember kapott segítséget a közlemény szerint. A mezőgazdasági munkákba a nyertesek csaknem tízezer embert vontak be, akik több mint ezer tonna terményt takarítottak be és adtak oda nehéz sorsú családoknak, fogyatékkal élőknek, időseknek. A program hatására több település kezdett saját erőből kertészeti gazdálkodásba.

A 2018-as Élelmiszerlavina program részletes kiírása és pályázati anyagai a ITT érhetőek el.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.