2021.05.06., csütörtök , Ivett, Frida

Hírek

2019. november 27. szerda • 12:53

Német gazdák tüntettek Berlinben

Az egyik legnagyobb tiltakozó megmozdulásukat tartották a német gazdák Berlinben. Mintegy ötezer traktor érkezett a német fővárosba a Brandenburgi kapu elé. Németország minden részéről jöttek termelők, hogy így tüntessenek a kormány által tervezett szigorúbb mezőgazdasági rendeletek ellen. A környezetvédőkre hallgatva már szinte teljesíthetetlen termelési és tenyésztési előírásokkal bombázzák őket a döntéshozók. A gazdák útjuk során többször is megálltak, hogy a városlakókkal ismertessék az álláspontjukat.

"A környezetvédők évek óta hamis adatokkal vezetik félre a lakosságot, mi pedig évek óta hiába próbáljuk szembesíteni őket a tényekkel. A kormányzat is előbb hallja meg az ő szavukat, mint a miénket. Elegünk van abból, hogy a nemzet pofozó bábuja legyünk"  - nyilatkozta a topagrar.com-nak a Parasztszövetség elnöke, Max Kirsten - írja az allattenyesztok.hu.

fotó: wikimedia.com

2017-ben meghozott új trágyázási előírásokkal kezdődött Németországban a gazdák neheztelése, de ezt még elfogadták, mivel az ország több ízben is jelentősen átlépte a természetes vizekben megengedett nitrátmennyiség uniós hatáértékét, ezért kötelezettségszegési eljárás indult ellene. A kormányzat mostmár minden téren - az állatartástól kezdve a növényvédelmen át - a jelenleginél sokkal szigorúbb technológiai előírások bevezetését tervezi.

A gazdák már a nitrátmérések hitelességét is megkérdőjelezik. Azt kérik, hogy tízszerezzék meg a mérőállomások számát az országban, és csak azokat a gazdákat büntessék meg, akiknél bizonyított a környezetterhelés.

Hibásnak tartja a német Parasztszövetség a Krefeld-tanulmányt, amelyik arról számolt be, hogy három német természetvédelmi területen a rovartömeg az elmúlt évtizedben 70 százalékkal csökkent. Ha egy természetvédelmi területen tilos állatot legeltetni, és ezzel a természetes fűnyírástól és trágyázástól is megfosztjuk a térséget, akkor ne csodálkozzunk rajta, ha az itteni teljes bioszféra átalakul-Max Kirsten.

Az Unióban egyre szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelniük a gazdáknak, addig Európa megállapodást köt a Mercosur-államokkal, és minden környezetvédelmi aggály nélkül rászabadítja az itteni termelőkre Dél-Amerika agrártermékeit.

agrotrend.hu / allattenyesztok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.