2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Hírek

2022. november 16. szerda • 14:51

Németország: az ellátásilánc-átvilágítási törvény halasztását kéri a BGA

A túlzott bürokratikus elvárások miatt emelt szót a január 1-től hatályba lépő törvény ellen a kereskedelmi szervezet.

A Német Szövetségi Nagykereskedők, Külkereskedők és Szolgáltatók Egyesületének (BGA, Bundesverband Großhandel, Außenhandel, Dienstleistungen) elnöke, Dr. Dirk Jandura a 2023. január 1-jén Németországban elvileg hatályba lépő ellátásilánc-átvilágítási törvény elhalasztását követeli - írja a FruitVeb. Mint egy televíziós interjúban elmondta, „a törvény időzítése a mi szempontunkból nagyon rossz. A törvény minden valószínűség szerint az inflációt is gerjeszteni fogja, és jelenlegi formájában jelentősen akadályozná a szabad kereskedelmet.”

A játékosan németes hangzású „Lieferkettensorgfaltspflichtengesetz” törvény elfogadását még 2021. július 22-én hirdették ki a Szövetségi Jogi Közlönyben, és legfontosabb ismérve, hogy ez az első olyan törvény, amely szabályozza a vállalatok felelősségét az emberi jogok betartásáért az ellátási láncokban. Hatálya a 2023. január 1-i bevezetést követően még csak a 3000 főnél több dolgozót foglalkoztató cégekre terjed ki, de egy évvel később már a legalább 1000 főt foglalkoztató vállalatok is érintettek lesznek. Az ellátási lánc átvilágításáról szóló törvény kötelezi a Németországban székhellyel, főhellyel, igazgatási székhellyel, létesítő okirat szerinti székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező vállalatokat, hogy meghatározott átvilágítási kötelezettségek végrehajtása révén tiszteletben tartsák az emberi jogokat.

A kellő gondossággal kapcsolatos kötelezettségek központi elemei közé tartozik a kockázatkezelés kialakítása az emberi jogok megsértésének és a környezetkárosítás kockázatának azonosítása, megelőzése vagy minimalizálása érdekében. A törvény meghatározza, hogy milyen megelőző és korrekciós intézkedésekre van szükség, valamint előírja a panaszkezelési eljárásokat és a rendszeres jelentéstételt.

Az átvilágítási kötelezettségek a vállalat saját üzleti tevékenységére, a szerződéses partnerek és más (közvetett) beszállítók tevékenységére egyaránt vonatkoznak. Ez azt jelenti, hogy a vállalatok felelőssége már nem ér véget a saját gyáruk kapujánál, hanem a teljes ellátási lánc mentén fennáll.

Jandura szerint a jogbiztonság érdekében a kereskedelmi vállalatok korlátozni fogják tevékenységüket és csökkenteni fogják kereskedelmi partnereik számát, ami áremelkedéshez és szűk keresztmetszetek kialakulásához vezethet a szállítások területén. Ráadásul Jandura úgy véli, a törvény technikailag “nagyon-nagyon rosszul van megalkotva”. Sok vállalat igen nehezen fog boldogulni ezzel a “bürokratikus szörnyeteggel”. Kívánatos lett volna egy úgynevezett fehér lista, amely felsorolja azokat az országokat, amelyekkel a kereskedelem engedélyezett, és így jogbiztonságot nyújt. Félő, hogy sok vállalat olyan mértékben korlátozza tevékenységét, hogy csak olyan országokkal és vállalatokkal kereskedik majd, amelyekkel kapcsolatban teljesen biztos lehet, így számos szereplő kieshet az amúgy is csikorogva működő ellátási láncokból.

agrotrend.hu / FruitVeb

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.