2020.04.09., csütörtök , Erhard

Hírek

2018. május 17. csütörtök • 15:22

Nemzetközi konferencia az Agrárium jövőjéért

Közép- és Kelet-Európa agrárpiaci kilátásai, a szakmai kommunikáció kiemelt szerepe, a keveréktakarmány-gyártás kihívásai és megoldásai, valamint a mezőgazdasági és élelmiszeripari trendek voltak a május 15-16-i herceghalmi nemzetközi konferencia középpontjában.

2018. május 15-én és 16-án az Agrárgazdasági Kutató Intézet, a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a nemzetközi AGMEMOD Konzorciummal együtt – az Európai Bizottság támogató közreműködésével – rendezték meg Herceghalmon az Outlook 2018 nemzetközi konferenciát. A hazai szervezők a mezőgazdasági és élelmiszerpiacok középtávú trendjeinek megvitatása mellett a keveréktakarmány-gyártás környezeti fenntarthatóságot szolgáló újításainak bemutatását tűzték ki célul  - számolt be róla a Nemzeti Agrárgazdaság Kamara (NAK).

Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese köszöntőjében kitért arra, hogy

a hazai termelők tájékoztatása és a szakmai egyeztetések nem is lehetnének aktuálisabbak az új közös agrárpolitika (KAP) és az FP9 kutatási és innovációs keretprogram költségvetésének tárgyalása közepette.

Ugyanakkor szerinte kiemelten fontos a szakmai párbeszéd érdemi részét a növénytermesztés és állattartás egyre növekvő környezeti és társadalmi kihívásai, valamint a kapcsolódó mind szigorúbb követelmények és az ezeknek való megfelelés irányába terelni.

A több mint 200 fő részvételével lezajlott szakmai tanácskozás első napján a gabonafélék és olajnövények, a baromfi-, a sertés- és a tejtermékpálya AGMEMOD Konzorcium által vázolt – főleg közép- és kelet-európai – piaci kilátásait tekintették át az előadók. Martin Banse, az AGMEMOD Konzorcium vezetője bemutatta a mezőgazdasági termékek tagállami szintű hatásvizsgálatára kifejlesztett, az uniós szakpolitikai döntéshozatalt támogató AGMEMOD-modellt. Továbbá hangsúlyozta, hogy ez a mostani magyarországi műhelymunka fontos visszajelzéseket adhat a modellező csapat számára, amelyek nyomán a tagállami szintű piaci előrejelzések pontosíthatók, ami a KAP-ra vonatkozó jogszabályalkotási folyamat szempontjából is kulcsfontosságú.

Az első napi program zárásaként az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) munkatársa, Jesus Barreiro-Hurlé kiemelte, hogy komoly igény mutatkozik az előrejelzéseket kidolgozó kutatókra és a gyakorlati ismeretekkel rendelkező piaci szakértőkre annak érdekében, hogy konstruktív párbeszéd alapján közös álláspontot alakíthassanak ki a piacok középtávú kilátásairól. Mint elmondta, mindez a jogszabályok megalkotásának és kiértékelésének is elválaszthatatlan része, az AGMEMOD-modell alkalmazása pedig hatékony támogatást nyújthat a tagállamoknak az új mezőgazdasági kihívásokat középpontba helyező KAP stratégiai tervezési folyamata során.

A második napon a takarmánypiac szereplői azokat az új és innovatív megoldásokat vázolták, amelyek többek között a keveréktakarmányok táplálóanyag-tartalmának optimalizálását szolgálják, ezáltal hozzájárulnak az állattartás környezeti fenntarthatóságához.

Tikász Ildikó Edit, az AKI árunövénytermesztési és takarmányozáskutatási osztályának vezetője előadásában rámutatott az Európai Unió által támasztott fenntarthatósági kihívásokra. Felvezetett továbbá olyan nyomonkövetési lehetőségeket, amelyek egységes, nemzetközileg elfogadott módszertanra alapozva biztosítják üzemi és nemzeti szinten a teljesítményértékelést és a környezeti hatások mérését.

A konferencia egyedülálló iparági betekintést engedett és egyben szakpolitikai támogatást is nyújtott, ezen belül kísérletet tett arra is, hogy a piaci szereplőket szembesítse a jogszabályi és piaci fenntarthatósági követelményekkel, ezzel együtt figyelmüket olyan újszerű eljárásokra irányítsa, amelyekkel – a versenyképesség erősítése mellett – képesek lesznek megfelelni a közeljövő ezen kihívásainak.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.