2019.09.20., péntek , Friderika

Hírek

2018. június 18. hétfő • 19:35

Nézessük meg szakértővel a gyűjtött gombát!

Itt a gombaszezon, és vele együtt megérkezett a veszély is. Érdemes bevizsgáltatni a vadon szedett példányokat.

Sok életet mentett már a gomba bevizsgáltatása Jász-Nagykun-Szolnok megyében - írja a megyei hírportál. 

– Jártam a Mátrában, ott rengeteg már a gomba és a gombász – számolt be tapasztalatairól Berta Mónika, a szolnoki vásárcsarnokban dolgozó gombaszakellenőr. A piacon egyelőre még nem árulják tömegesen a telepes finomságokat, de már itt is találkozhatunk vadon szedett példányokkal.

– Itt a mezei szegfűgomba, a nagy őzlábgomba idénye, van sárga rókagomba és galambgomba is lesz még. Hozzák a Mátrából, Bükkből Szolnokra, sokan ugyanis felmennek érte inkább a hegyekbe. Szolnok környékéről a mezei szegfűgombát és az őzlábgombát szokták hozni – sorolta Mónika.

Azt is elmondva, a korábbi évekhez képest már egyre több jó fajtát talál a szedőknél, az emberek mindinkább megtanulják, melyek az ehetők.

De mely fajok azok, melyek legtöbbször kifognak a gyakorlatlan gombászokon?

– A gyilkos galócát gyakran nem ismerik fel, mivel a színe változhat, fiatalabbként fehéres, ahogy öregszik, zöldül a gomba. Sokan összetévesztik a csiperkével – mutatott rá Mónika. Ajánlott tehát a gombát mindig megnézetni gombaszakértővel, a piacok nagy többsége foglalkoztat gombaszakellenőrt, aki ingyen elvégzi a vizsgálatot.

– Az emberek ma már egyre inkább elfogadják, ha ki kell dobni az általuk szedett gombát. Főleg, ha a médiában hallanak mérgezési esetekről, ilyenkor észrevehetően többen is hozzák vizsgálatra a gombájukat.

– Ősszel sok cafrangos galócát is behoztak. Rengeteg van belőle Szolnoknál is, a Szandai réten. Most már egyre többen tudják, hogy nem érdemes leszedni, a gombaszakértő kidobatja – hívta fel rá a figyelmet a gombaszakellenőr.

A laskagomba például ehető – mutatja Berta Mónika gombaszakellenőr, fotó: Mészáros János

– Az is fontos, hogy külön papírzacskókba gyűjtsék a különböző fajtákat, különben ki kell dobni az egészet, ha rossz kerül közé. Mert ha például gyilkos galóca keveredik a nagy őzlábgombával, akkor hiába ehető a nagy őzláb, lehet, közé kerülhetett a galóca törmeléke, spóra, fennáll a mérgezésveszély.

A folyóparton, a korhadt fákon gyakran terem nagy mennyiségben az ehető laskagomba. Parkokban, réteken gyapjas tintagomba is található, ami ehető, és finom, De vigyázni kell vele, alkohollal együtt nem szabad fogyasztani, mert akkor mérgezést okoz!

Veszélyes lehet a gyerekekre

A gyerekek sokszor leszedik a játék közben talált gombát, ami azért is veszélyt rejt magában, mert van olyan faj, ami már attól légúti problémákat okozhat, ha megszagolják. A gyerek könnyen meg is kóstolja.

Mónikával is megesett, hogy egyszer telefonon hívták fel, hogy egy óvodás csoport ette meg a talált gombát. Kiderült, tintagombáról van szó, ami picike korában még ehető. De a kisgyerekeknek még egyébként sem tesz jót a gomba, nem tudják úgy megemészteni, mint a felnőttek.

agrotrend.hu / szoljon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.