Hírek
Nosztalgikus kenyérkészítés Ópusztaszeren
Augusztus 20-án az interaktív programok mellett katonai bemutatók is várják a látogatókat.
A kenyérrel kapcsolatos hagyományokat bemutató rendezvénnyel és látványos katonai programokkal köszöntik Szent István napját az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban – közölte az MTI.
A magyarok kenyerét is meg lehet kóstolni – fotó: magyarokkenyere.hu
Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője elmondta, vasárnap és hétfőn a park látogatói megismerhetik, és akár ki is próbálhatják azokat a régen elfeledett tevékenységeket, amelyeknek köszönhetően az aratást követően elkészült az első kenyér.
A skanzenben a szegedi tanya szomszédságában a vendégek láthatják, miként taposták ki a betakarított gabonából a lovak a szemeket, a malom mellett cséplőgép üzemel majd, a vállalkozó szelleműek a kézi cséplésbe is bekapcsolódhatnak.
A Makói parasztháznál kézi malmot vagy darálót hajthatnak a vendégek, az olvasókör épületében pedig a gabonatermékekhez kapcsolódó népi ételek – pásztotarhonya, vásárhelyi perec és szerb gibanica sülnek majd.
A látogatók megismerhetik a hagyományos magyar gabonaféléket és a régi mértékegységeket, valamint a szélmalmok történetét is.
1848. július 11-én Kossuth Lajos kérésére Pesten az országgyűlés képviselői kétszázezer újoncot és 42 millió forint azonnali hatályú hadihitelt szavaztak meg, ezzel hivatalosan is létrehozták a Honvédséget.
A 170 éves jubileumra hétfőn látványos programokkal emlékeznek Ópusztaszeren.
Továbbá az Árpád-emlékmű előtt menetzászlót kap a szegedi járás önkéntes területvédelmi tartalékos százada, átadják a megyei önkormányzat elismeréseit, valamint a Magyarok Kenyere programban összegyűlt búzából sütött cipók is várják az érdeklődőket.
agrotrend.hu / MTI