2020.08.05., szerda , Krisztina

Hírek

2018. augusztus 17. péntek • 13:03

Nosztalgikus kenyérkészítés Ópusztaszeren

Augusztus 20-án az interaktív programok mellett katonai bemutatók is várják a látogatókat.

A kenyérrel kapcsolatos hagyományokat bemutató rendezvénnyel és látványos katonai programokkal köszöntik Szent István napját az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban - közölte az MTI.


A magyarok kenyerét is meg lehet kóstolni - fotó: magyarokkenyere.hu

Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője elmondta, vasárnap és hétfőn a park látogatói megismerhetik, és akár ki is próbálhatják azokat a régen elfeledett tevékenységeket, amelyeknek köszönhetően az aratást követően elkészült az első kenyér.

A skanzenben a szegedi tanya szomszédságában a vendégek láthatják, miként taposták ki a betakarított gabonából a lovak a szemeket, a malom mellett cséplőgép üzemel majd, a vállalkozó szelleműek a kézi cséplésbe is bekapcsolódhatnak.

A Makói parasztháznál kézi malmot vagy darálót hajthatnak a vendégek, az olvasókör épületében pedig a gabonatermékekhez kapcsolódó népi ételek - pásztotarhonya, vásárhelyi perec és szerb gibanica sülnek majd.

A látogatók megismerhetik a hagyományos magyar gabonaféléket és a régi mértékegységeket, valamint a szélmalmok történetét is.

1848. július 11-én Kossuth Lajos kérésére Pesten az országgyűlés képviselői kétszázezer újoncot és 42 millió forint azonnali hatályú hadihitelt szavaztak meg, ezzel hivatalosan is létrehozták a Honvédséget.

A 170 éves jubileumra hétfőn látványos programokkal emlékeznek Ópusztaszeren.

Továbbá az Árpád-emlékmű előtt menetzászlót kap a szegedi járás önkéntes területvédelmi tartalékos százada, átadják a megyei önkormányzat elismeréseit, valamint a Magyarok Kenyere programban összegyűlt búzából sütött cipók is várják az érdeklődőket.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.