2020.05.26., kedd , Fülöp,Evelin

Hírek

2019. január 09. szerda • 12:38

Növelni kell Magyarország erdősültségét

Fásítással jövedelmezőbb lehet a mezőgazdálkodás, ezért is készített kiadványt a NAK az agrárerdészeti rendszerekről.

Az agrárerdészeti rendszerek, fásítások számos előnyük ellenére még kevésbé elterjedtek hazánkban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a helyzet megváltoztatása érdekében kiadványt jelentetett meg és országos előadássorozatot indított a témában - olvasható a kamara közleményében.


fotó: Pixabay

Ennek első állomásán, Sárváron bemutatták az egységes vadkárfelmérési útmutató tervezetét is, amely várhatóan valamennyi fél számára elfogadható módszertani hátteret ad majd a vadkárt érintő kérdésekre.

- Magyarország erdősültsége jelenleg 21 % körül mozog, amelyet indokolt lenne néhány évtizeden belül 27 %-ra emelni.

Ez a cél nem csak erdőtelepítéssel érhető el, a jövőben fontos szerepet kaphatnak az agrárerdészeti fásítások is - hangsúlyozta Győrffy Balázs, a NAK elnöke a gazdatájékoztató fórumon.

A NAK elnöke elmondta: különösen a kedvezőtlen adottságú mezőgazdasági területek eredményesebb hasznosítására több szempontból is jó lehetőséget ad az agrárerdészeti fásítás. Hiszen ezzel az ország fával, faállománnyal való borítottsága úgy növelhető, hogy közben a mezőgazdasági termelés is fenntartható, és támogatás is igénybe vehető. Hozzátette:

az agrárerdészeti rendszerek, fásítások jelenleg kevésbé ismertek és elterjedtek hazánkban.

Ezért a kamara kiadványt jelentetett meg, amely többek között ismerteti az agrárerdészeti rendszerek sajátosságait, előnyeit, valamint az átálláshoz igényelhető beruházási típusú vidékfejlesztési támogatások formáit. A kiadvány a ide kattintva elérhető.

A rendezvényen bemutatták az egységes vadkárfelmérési útmutató tervezetét is. Győrffy Balázs beszédében emlékeztetett rá, hogy a vadkár kérdéskörét a módosított vadászati törvény új alapokra helyezte. Ennek legfontosabb elemeként a jogszabály rögzíti:

a vadállomány nemzeti értékünk és a természetes életközösségek része, megjelenése nem tekinthető rendellenességnek a mező- és erdőgazdasági területeken.

Ezzel együtt azonban kiemelt figyelmet kell fordítani a vadkárok korrekt felmérésére és kezelésére is.

 - A vadkár felmérése terén komoly előrelépést jelent majd az egységes vadkárfelmérési útmutató, amely Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének illetve a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézetének vezetésével, a NAK és az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) szakmai és finanszírozói közreműködése mellett készül - hangsúlyozta a NAK elnöke.

Az egységes mezőgazdasági, illetve erdei vadkárfelmérési útmutató fő célja, hogy

  • egyszerű,
  • teljes körű,
  • gyakorlatias legyen,
  • és hogy a vadkár mértékének megállapítása objektíven történhessen.

A mezőgazdasági, illetve az erdei vadkár felmérésére szolgáló útmutató tervezete elkészült. A NAK és az OMVK ezeket mind az agrártermelők, mind a vadászatra jogosultak szemszögéből megvizsgálja, és 2019. február végéig jelzik a munkacsoportok részére a felmerülő észrevételeiket és javaslataikat az útmutatók véglegesítéséhez -  tette hozzá Győrffy Balázs.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.