2022.05.28., szombat , Emil, Csanád

Hírek

2021. július 19. hétfő • 12:41

Nyolc birtokot látogattunk meg a múlt héten

A Magyarország Legszebb Birtoka díj kiírása immáron ötödik alkalommal kerül megrendezésre. A múlt hét folyamán a zsűri tagjai elindultak, hogy egyesével tekintsék meg a birtokokat, amelyek közül a szemlék után együttesen kategóriánként hármat fognak beszavazni a döntőbe.

1. nap

A birtoklátogatások első helyszíne a dunaföldvári Somos Kft. volt, ahol Mátrai Zoltán az Agrotrend Csoport tulajdonos-ügyvezetője is a fiatal gazdálkodók szerepét hangsúlyozta ki a házigazda Lajkó Ferenc szőlőbirtokán. A 15 hektáros csemegeszőlő ültetvényen újszerű, egyedi, intenzív termesztéstechnológiával próbálják felvenni a versenyt a nagyobb és külföldi gazdálkodókkal, mondta el a birtok tulajdonosa. A Fiatal gazda kategória támogatójaként Lengyel Zsolt a Pannónia Bio Zrt. kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy az agrártársadalom öregszik, ezért a fiatal korosztály bemutatását kiemelten fontosnak tartják. 

A zsűri tagjainak útja Dunaföldvárról egyből Decsre vezetett, ahol a Decsi-hegyi Finomságok Birtokot Unyi Mária tulajdonos mutatta be. A 3,5 hektáros, szörpöket és csokoládékat készítő birtokon málnát és epret, valamint fűszernövényeket is termesztenek. Unyi Mária elmondta, hogy a jövőben egy új TulipGarden kert kialakítását is tervezi. A zsűri tagja Csizmadia György a tavaszi fagyos időjárás kapcsán a gyümölcsösökben tapasztalt terméskiesésről és a szedd magad akciók sikeréről beszélt.

2. nap

A Magyarország Legszebb Birtoka bejárásainak második napja Sombereken folytatódott, ahol a Kaitz-Agro Kft. tulajdonosai mutatták be birtokukat, ahol négy istállóban összesen hatvanezer baromfit nevelnek. Kaitz Ákos a cég egyik tulajdonosa a zsűrinek adott interjúban kiemelte, hogy a társadalmi szerepvállalás is nagy szerepet játszik a cég életében. Többek között a Magyarok Kenyere Program rendszeres résztvevői, a felajánlásokat a környékbeli gazdák a sombereki telephelyre adhatják le.

A zsűri ezt követően a szántóföldi növénytermesztés kategória egyik jelöltjéhez, a sombereki Waszner Családi Gazdasághoz érkezett. Waszner Zsolt elmondta, hogy 1989-ben indult el a családi gazdaságuk működése. 300 hektáron termesztenek búzát, kukoricát és árpát, melyhez 2007-ben gabonaszárító és tároló is épült. a gabonafelvásárlást pedig egy külön erre a célra alapított kft. keretén belül végzik. Valódi családi cégként Zsolt és édesapja végzi a munka oroszlánrészét.

A második nap utolsó helyszíne a zsűri Villányban tett látogatása során Günzer Tamás Pincészete volt. A borász elmondta, hogy idén pont 30 éve indult a borászi pályafutása, a kezdeti 3 hektár Palkonyán pedig mára már 70 hektáros szőlőbirtokká nőtt. Évente 700 ezer palack bort készít a Günzer Pincészet, fehér szőlőfajtái a Muscat Ottonel, a Chardonnay, az Irsai Olivér, a kékszőlők közül pedig szinte az összes fajta megtalálható, a Cabernet, Merlot és a Kékfrankos is. Ezek közül inkább azok a fajták kerülnek előtérbe, amik jók rosé és vörösbor készítéséhez egyaránt. 

3. nap

A Magyarország Legszebb Birtoka zsűritagjai a harmadik napot Szőlősgyörökön, Mátrai Zoltán birtokán, a TulipGardenben kezdték meg. Kalafatics Katalin, a TulipGarden háziasszonya beszámolt az idei évben elért sikerekről, a tulipánszedésen részt vevő vendégekről, ezen kívül jövő évi terveikről. Új helyszínre költöznek, és a virágok kínálatát is bővítik, illetve megújítják, tehát az idei 100.000 szál tulipánt, és további 30.000 szál jácintot és nárciszt túllépik, de a pontos jövő évi terveket még titok övezi. Franchise partnereiket már kiválasztották, így is folytatják a növekedést.

Szőlősgyörökről Látrányba vezetett az út, ahol az Udvaros Farmer Gazdaságot ismerhették meg a birtokot látogatók. A birtok állatállományának 90%-át teszi ki a sarolinok száma, illetve vannak magyar tarkák is, azonban Udvaros Zoltán a birtok tulajdonosa a környékbeli vadállomány gondozásában is részt vesz. Az állatok szeretete miatt veszi körül magát gímszarvasokkal, dámszarvasokkal, muflonokkal, összesen körülbeül 16.300 hektárnyi területen. 

Az elmúlt hét utolsó állomása a győrújbaráti Babarczi Szőlőbirtok és Pince bejárásával zárult, ahol Babarczi Zsuzsanna mutatta be tevékenységüket Ackermann Tamásnak. A családi vállalkozás a mai napig összefogással működik, az alapokat Zsuzsa szülei rakták le, a birtok - talán emiatt is - szavazással került be a családi kategória döntősei közé. 2010-ben történt a generációváltás, amikor új szemlélettel, piackutatással és piacépítéssel erősítették meg a szülőktől örökölt tradíciókat.

A folyamatosan zajló birtokbejárásokról itt az agrotrend.hu weboldalán valamint az Agrotrend facebook oldalán történő élő bejelentkezésekből tájékozódhatnak az érdeklődők.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.